Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - Diakónia az Európai Unióban

Keresztutak

Diakónia az Európai Unióban

Egyházunk diakóniai szolgálata évek óta részt vesz az Eurodiaconia munkájában. E szervezet küldetése, hogy tagjait segítse és támogassa az uniós szintű szociális folyamatokban. Az Eurodiaconián belül különböző platformok szerveződtek, amelyek a regionális együttműködés kereteit biztosítják. Magyarország a visegrádi platform tagja Csehország, Lengyelország és Szlovákia diakóniai szolgálatának társaságában.

Június 30-a és július 2-a között az Eurodiaconia tanulmányi utat szervezett Brüsszelbe a visegrádi platform diakóniai vezetői részére. A program közös része az Eurodiaconia brüsszeli irodájában, az Európai Bizottság épületének tőszomszédságában zajlott.

A szűk három nap alatt az előadók bemutatták az EU szociális és munkaügyi politikáját. A jól megszervezett előadások betekintést adtak az egyházak és diakóniai szervezetek EU mellett végzett munkájába.

A tanulmányi út érdekes része volt a Brüsszelben dolgozó magyar szakemberekkel zajlott informális találkozók sora. E megbeszélések hasznos információkkal szolgáltak arra nézve is, hogy hazánk miként vesz részt, illetve hogy milyen kihívásokkal szembesül az EU szociális védelemmel és társadalmi befogadással foglalkozó, nyitott koordinációs mechanizmus névre keresztelt munkájában. A látogatás érdekes momentuma volt az EU-parlament megtekintése.

Egyházunkat a progamon Gregersen-Labossa György lelkész, a diakóniai bizottság elnöke képviselte.

EvÉlet-infó