Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - Férfiak ha újra összejönnek…

Egyházunk egy-két hete

Férfiak ha újra összejönnek…

A második férfikonferencia Piliscsabán

Hosszú előkészületek után június harmadik hétvégéjén került sor az idei férfikonferenciára a piliscsabai Béthel Miszsziói Otthonban. Némi aggodalommal töltötte el a szervezőket, hogy sok helyen ilyenkor tartják a tanévzárókat, és persze a foci-Eb is nagy konkurense lehet egy ilyen rendezvénynek. Végül aki jelentkezett, az mind meg is érkezett.

Ebéd után a résztvevők mintegy bemelegítésként kiadós pétanque-ozásban, azaz jókora acélgolyók gurításában versenyeztek (képünkön), amelyből kiderült, hogy kinek milyen erős csuklója van, és milyen jó a szemmértéke.

Az első előadást dr. Fabiny Tibor egyetemi tanár tartotta. Amerikai példák alapján elmondta: két ízben is hosszabb időt töltve odakint azt tapasztalta, hogy ott a férfiak sokkal több áldozatot hoznak a gyülekezetért. Ez megmutatkozik abban, hogy a számtalan tanfolyamon hűségesen részt vesznek, az istentiszteleteken és az egyéb alkalmakon is rendszeresen ott vannak. A jómódúbbak sokat adakoznak, a szegényebbek sem sajnálják a gyülekezet javára fordítani az idejüket, amikor helyette esetleg plusz pénzt kereshetnének. Mindez a puritán ősöknek, köztük Jonathan Edwardsnak is a hagyatéka, mint azt az érdekes előadásból megtudták a jelenlévők.

Levente Péter őszinte hangvételű előadásában az atyaképről szólt a negyedik parancsolat tükrében. Elmondta, hogy a nevelés területén nagyon sokat kellene tenni azért, hogy erős kapcsolat alakuljon ki szülő és gyermek között, és hogy a fiatalok egészséges párkapcsolatot tudjanak kialakítani a későbbiek folyamán. Fájdalmasnak nevezte, hogy a gyülekezetek sokszor inkább elzárkóznak az idegenektől, és sok férfi emiatt kerül olyan társaságba – például az italozók közé –, ahol viszont rögtön befogadják.

A szombati főelőadást Werner Lauterbach, a bajor férfimisszió vezetője tartotta. Előadásának címe Az élet értelme a férfiak szemében volt. A jól illusztrált előadásból kiderült, hogy egy felmérés alapján, amelyet Németország nyugati és keleti felében is elvégeztek, nagyjából hasonló eredményre jutottak. Egyre több férfi tartja a munkához, hivatáshoz fűzött elvárásokat kívülről ráerőltetett klisének, és ehelyett több belső tartalomra vágyik. Érdekes módon amit elgondolásként megfogalmaztak, sokszor vallásosnak tűnik, pedig nem szánták annak.

Az egyháznak, gyülekezetnek nagy esélye van arra, hogy ennek a keresésnek teret adjon. Olyan helyet kell nyújtani, ahol a férfiak feltöltődhetnek. A különböző korosztályok együtt, bár kisebb csoportokban megtalálják az őszinte közösséget.

Dr. Garádi Péter saját kivetítéses módszerével érdekes, bár vitákat kiváltó módon ábrázolta, hogy milyen a férfiak hitéletének a megoszlása. Munkahelyi példák alapján beszélt arról, hogy milyen sok keserűséget hordoznak magukban a férfiak, de ha megfelelő alkalom adódik, akkor őszintén tudnak beszélni róla.

Szombaton délután a résztvevők Kézdy Péter helyi lelkész vezetésével túrára indultak, amelynek során felkeresték a Sas-sziklát és más nevezetességeket, közben pedig egy eltévedt kisfiút is hazavittek aggódó szüleihez.

Szombaton este Kis Ferenc Balázs, a Magyar Evangélikus Kultúra Alapítvány munkatársa ismertette annak a korábbi felmérésnek az eredményét, amely a gyülekezeti munkában használható tevékenységeket vette számba. Kiderült, hogy a gyülekezeti életet legjobban azok az alkalmak lendítik fel, amelyeken az egész család részt vesz. Ezért fontos a férfiaknak mint a legnehezebben megnyerhető résztvevőknek a jelenléte.

A konferencia végén a résztvevők megegyeztek abban, hogy regionális találkozókra is szükség lenne, amelynek megrendezésére a szombathelyiek máris vállalkoztak. A találkozó a piliscsabai gyülekezet istentiszteletén való aktív részvétellel zárult.

Koháry Ferenc