Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - Egy évfolyam-találkozó három napja

Egyházunk egy-két hete

Egy évfolyam-találkozó három napja

Balatonszárszón tartottuk – tavalyi elhatározásunk alapján – évi rendes összejövetelünket. A csapat a teológiai tanulmányaikat 1956–57-ben megkezdő „öregfiúkból” verbuválódott, és persze hitvestársaink is jelen voltak a közelmúltban rendezett alkalmon.

Talán különlegessége találkozóinknak, hogy kezdettől fogva hívtuk magunk közé azokat is, akik valamilyen oknál fogva végül nem végeztek lelkészi szolgálatot. Ez a tény kifejezésre kívánta juttatni nyitottságunkat és egykori diáktársainkkal való közösségvállalásunkat. Így aztán mindig van közöttünk nyugalmazott polgármester, tanár, pedagógiai és teológiai professzor, miként hitveseink között is megtalálható számos foglalkozás képviselője. Előkerültek a gyermekek és unokák fényképei, élménybeszámolók hangzottak el, eredmények és fiaskók egyaránt szóba kerültek a beszámolók során.

Ez idei együttlétünket néhány előadás is gazdagította. Hallhattunk érdekfeszítő ismertetést Jerome Murphy-O’Connor Pál története című könyvéről a mű magyarra fordítója, Liska Endre nyugalmazott tanár tolmácsolásában. A több oldalról vitatott megállapításokat tartalmazó kötet az ismertetés után érdekes gondolatokat ébresztett és teológiai vitára serkentett bennünket.

Nem kisebb érdeklődésre tartott számot Reuss András professzor referátuma A péteri szolgálat mai kérdései címmel, amely a pápaság történelmi és jelenbeli szerepét tárta elénk. Jó alkalom volt ez az ökumené mai kérdéseiről és gyülekezeti tapasztalatairól való beszélgetésre, sőt a XVI. Benedek pápa Jézus-könyvéről való eszmecserére is.

Nem maradt el a múlt emlékeinek felidézése, és nem kerülte el figyelmünket bizonyos események történelmi értékelésének szükségszerűsége, sőt a Biblia évének fontossága sem.

Míg közel fél évszázadon át tiltották a Bibliát s olvasását iskoláinkban és a hadseregben is, addig napjainkban egyre nyilvánvalóbb, hogy európai és magyar kultúránk megértése a Szentírás ismerete nélkül nem lehetséges. Amint az sem képzelhető el, hogy keresztény emberként ne táplálkozzunk az ősi igék erőt, hitet, szeretetet ajándékozó forrásából. Ezért fontos, hogy azok számára is kedvet ébresszünk a Biblia olvasásához, akik irodalmi kincsként nagyra becsülik, s azoknak is ajánljuk, akik most indulnak el a Jézus-követés ösvényén. Ezért kívánatos, hogy mindenkinek legyen saját Bibliája.

Örvendetes, hogy sok település polgármestere valamennyi felekezet lelkészeivel karöltve segíti a biblikus programok megvalósítását, kiállítások szervezését a helyi kultúrházban vagy éppen az önkormányzati hivatal reprezentatív tanácskozótermében.

A kényszerű betegség miatt távolmaradtakra szeretettel gondoltunk, gyógyulást és erősödést kívánva nekik, a jelenlevők pedig áldással a szívükben búcsúztak egymástól, amint együttlétünk kezdetén is az úrvacsorai közösségben együtt részesültünk Jézus Urunk hozzánk hajló irgalmában.

D. Szebik Imre