Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - Nyári egyházmegyei hittantábor Nyíregyházán

evél&levél

Nyári egyházmegyei hittantábor Nyíregyházán

„Tolle lege – vedd és olvasd!” Ez volt a mottója annak a nyári hittantábornak, melyet a Borsod-Hevesi Egyházmegye gyülekezetei közösen tartottak június utolsó hetében Nyíregyházán. Sok gyülekezetből érkezett a közel ötven gyermek és fiatal, akik többé-kevésbé ismerték már egymást a tavalyi és korábbi egyházmegyei táborokból.

A hét színes programjáért Sándor Frigyes esperes volt a felelős; az ő programszervezésében – ahogyan eddig – most sem kellett csalódnunk. A Nyíregyháza környéki és debreceni kirándulások szervesen kapcsolódtak azokhoz a témákhoz, melyek idén a hittanfoglalkozások alapjául szolgáltak. 2008 a Biblia éve, ezért a Biblia keletkezésével, a Bibliával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal foglalkoztak a gyerekek ezen a héten, a nyíregyházi vadaspark meglátogatását pedig a teremtés történetével kapcsoltuk össze. Az alsó tagozatos, a felsős és a középiskolás korosztály külön csoportokban, más-más lelkész vezetésével játékosan, feladatlapok segítségével barátkozott a Bibliával, vagy elevenítette fel korábbi ismereteit.

Nyíregyházán a Luther Márton Kollégiumban szálltunk meg. Köszönjük Martinovszky Istvánnak, a kollégium igazgatójának a szíves vendéglátást és azt, hogy részt vett az esti és reggeli áhítatokon, tárogatómuzsikával színesítve a gitáros-zenés alkalmakat.

A Borsod-Hevesi Egyházmegyében nagyon sok a szórványgyülekezet, ezért is volt igazán felemelő sok fiatalnak ötven evangélikus között lennie, hiszen a hittanórákon és a templomban néhol csak nagyon kis létszámban vannak együtt. A táborban megérezhették, hogy nincsenek egyedül, az evangélikusság él ebben a nehéz helyzetben levő egyházmegyében is.

Gerlai Pál