Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 29 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Kegyelmes mennyei Édesatyánk! Hálát mondunk neked minden ajándékodért. Először is igédért, szavadért, ahogyan egykor és ma is megszólítasz, hívsz és összegyűjtesz valamennyiünket. Hálát mondunk Fiadért, Krisztusért, aki ma is élő Úrként akar jelen lenni életünkben. Hálát mondunk Szentlelkedért, akit ma is küldesz, hogy hitet és közösséget teremtsen bennünk és közöttünk. Hálát mondunk szeretetedért és hűségedért, hogy nem elfordulsz tőlünk, bűnösöktől, hanem megmenteni akarsz, eltörölve bűneinket és felkínálva az örök élet ajándékát.

Kérünk, add azt a bátorságot, hogy szembe tudjunk nézni gyengeségünkkel, erőtlenségünkkel, tehetetlenségünkkel, és tudjuk tőled kérni az erőt, a bocsánatot, az új életet. Megvalljuk, sokszor még bűneink felismerése után sem tudunk olyan világosan és határozottan indulni, cselekedni, mint a világ fiai.

Urunk! Könyörgünk hozzád! Erősítsd meg követeidet, hogy hűséggel és engedelmességgel tudjuk képviselni országodat ebben a világban. Kérünk, adj alázatot akkor, amikor embertársaink elé állunk, de bizonyosságot is mindabban, amit ránk bíztál, és amit hirdetnünk és mondanunk kell Szentlelked által.

Könyörgünk hozzád ezért a világért, benne felelős vezetőkért, akiknek újra és újra meg kell tanulniuk, hogy nem élhetünk felelősség és következmények nélkül vissza ajándékaiddal, azzal a Földdel, ahová helyeztél bennünket. Kérünk, taníts meg odafigyelni a mellettünk élőre, és ne engedd elfelejtenünk, hogy felelősséggel tartozunk érte is.

Könyörgünk hozzád szeretteinkért, közösségünk tagjaiért, ismeretlenekért, akik segítséget várnak vagy nyújtanak. Könyörgünk idős, megfáradt testvéreinkért, azokért, akik magukra maradtak, és azokért, akiknek betegséggel kell megharcolniuk. Könyörgünk a munkában állókért és a munkát keresőkért. Könyörgünk a gyermekekért, fiatalokért és gyermekeket nevelőkért.

Kérünk, add, hogy akik ezen a héten átélték a veled és egymással való találkozás örömét Kőszegen, maguk is sóvá és világossággá válhassanak ott, ahová küldöd őket. Add, hogy maguk is keressék igéd által a választ arra, hol a határ az élet bizonyos kérdéseiben, és éljék át szereteted határtalanságát.

Kérünk, láttasd meg velünk már életünkben is országod örömét, hogy így tudjunk téged magasztalva élni, egykor pedig veled együtt örvendezni az örökkévalóságban. Ámen.