Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 29 - Új istentiszteleti hely a kiskunhalasi kórházban

evél&levél

Új istentiszteleti hely a kiskunhalasi kórházban

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban június 20-án ökumenikus részvétellel új istentiszteleti helyet szenteltek dr. Batthyány-Strattmann László tiszteletére. A kápolna kialakítását a kórház vezetősége kezdeményezte és valósította meg. A katolikus, református és evangélikus istentiszteleti alkalmak eddig a kórház 11. emeleti tanácstermében zajlottak.

Az ünnepségen dr. Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek végezte a szertartást, majd a másik két egyház képviselője mondott köszöntőbeszédet.

Az evangélikus köszöntőben elhangzott, hogy az ember teremtettségét tekintve ugyanúgy lelki, mint testi lény. Az orvosok gyógyító tevékenysége mellett a lélekre irányuló segítő szolgálat, mint például a meghallgatás, lelki problémák feldolgozása, a bátorító szó, a jézusi szeretet kifejezése pozitív, gyógyító hatással van az egész emberre. Az istentiszteleteken és a személyes beszélgetések során a lelki oldalt erősítjük az emberben, hogy képes legyen küzdeni a jobbulásáért, a sorsszerű helyzetekben pedig egy „mégis” belső erővel tudjon viszonyulni – a jézusi példa nyomán – betegségéhez, és megbékélve menjen el ebből a világból az örök hazába. A köszöntő egy Szentírásból vett mondattal zárult: „Baráti szeretetre van szüksége a szenvedőnek…” (Jób 6,14)

Az ünnepség megterített asztal körül folytatódott a kórház és a város vezetőségének részvételével. Kórházlelkészként hálás vagyok, hogy ebben a szép új kápolnában tarthatok közösségi alkalmakat, foglalkozásokat, és meghitt személyes beszélgetésekre is sor kerülhet.

Honti Irén (Kiskunhalas)