Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 30 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Köszönjük neked, Urunk, Istenünk, hogy vezetsz bennünket a világban. Ahogyan népedet sasszárnyon hordoztad, úgy viseled gondunkat mind a mai napig. Köszönjük, hogy hívogatsz egyházad közösségébe, és megadod a lehetőséget arra, hogy időben felismerjük és meghalljuk hívásodat. Bocsáss meg nekünk, ha engedetlenek voltunk! Bocsásd meg önfejűségünket és makacsságunkat, hogy szívesebben járnánk a magunk útjain. Köszönjük, hogy te időben figyelmeztetsz bennünket, nehogy elrontsuk az életünket.

Hálát adunk neked, mennyei Atyánk, hogy úgy tekintesz ránk, mint tulajdon népedre, mint szent népre, amelyet Szentlelked által megszenteltél, és Jézus Krisztus által megváltottál a bűn, a halál és a pokol hatalmától.

Hálás szívvel köszönjük meg neked, Úr Jézus Krisztus, hogy szíveden viseled a sorsunkat. Aggódsz értünk, ha beszennyezzük azt, amit te megszenteltél. Szánakozol felettünk, ha úgy élünk, mintha pásztor nélkül való nyáj lennénk. Köszönjük, hogy időben figyelmeztetsz bennünket, ha nem a te utadat járjuk. Kérünk, könyörülj rajtunk! Tisztíts meg minket drága véreddel, és szeress minket, hogy mindig bizalommal forduljunk hozzád!

Szentlélek, drága Vigasztalónk! Köszönjük, hogy ajándékaid által csodálatos és hatalmas dolgokat fedezhetünk fel a világban és saját életünkben. Általad ismerhetjük meg Jézust, megváltó Urunkat, és általad fordulunk bizalommal Isten felé is. Add, hogy ajándékaiddal mindannyian úgy éljünk, hogy használni tudjunk velük. Hadd legyen ez a világ gazdagabb hitben, szeretetben, bölcsességben, ismeretben, a gyógyításokban, hogy orvosolni tudjuk a bajokat, betegségeket – a te erőd által.

Imádkozunk mindazokért, akik testi-lelki gyötrelmekkel küzdenek. Küldj hozzájuk megfelelő segítőket. Imádkozunk a nyaralókért, a pihenni vágyókért, hogy feltöltődjenek Lelked erejével. Segítsd meg, Urunk, a házasulandókat és a már házasságban élőket, hogy boldogságuk legyen tebenned, és a szeretet bennük mindvégig megmaradjon.

Kérünk, adj jó időjárást, hogy betakaríthassuk a termést, és mindennap hálát adhassunk neked a kenyérért, a tiszta vízért és a jó levegőért.

Ments meg minket, Urunk, minden gonosztól, ments meg az önhittségtől, hogy ne önmagunkban, hanem mindenkor csak benned bízzunk!

Légy áldott, Urunk, hogy te mindenkor ugyanaz vagy, és ugyanazzal a féltő szeretettel veszel körül bennünket, mint népeddel tetted a pusztában.

Add, Urunk, hogy hitünkben mindvégig megmaradjunk – Szent Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.