Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 30 - Lovagias segítők

A hét témája

Lovagias segítők

FOTÓ: BOTTA DÉNES
Nemzetközi csapat állt készenlétben a Szélrózsa teljes ideje alatt. A Johannita Segítőszolgálat tagjai Budapestről, Szombathelyről és a németországi Bad Schussenriedből érkeztek, hogy ellássák a sérülteket, és más módon is segítsék a találkozó szervezőit. Az Evangélikus Életnek Birinyi János, a csoport segítője nyilatkozott.

– A Johannita Segítőszolgálat lényegében a Johannita Lovagrend egyik ága. Széles körű a tevékenységünk: a készenléti szolgálat mellett például fogyatékkal élőknek segítünk, nyaranta táborokat szervezünk. Itt a Szélrózsán sem csak elsősegélyt nyújtunk, hanem ha kell, a szervezésben, a technikai feltételek megteremtésében is segítünk, például a rendezvény sátrainak felállításakor. Az evangélikus ifjúsági találkozó egyfajta referenciaként szolgál, a jövőben ugyanis szeretnénk minél több hasonló, nagyobb rendezvény biztosításában közreműködni.

– Mekkora csapattal érkeztek?

– Húszfős személyzettel jöttünk Kőszegre. Kétóránként váltjuk egymást. Legalább hárman járőrözünk, és a sátorban is legalább négy ember készenlétben van. A beosztást úgy készítettük el, hogy a különböző anyanyelvű segítők között mindig legyen, aki tud tolmácsolni.

– Milyen problémákkal keresték meg eddig Önöket?

– Viszonylag több kisebb sérüléssel fordultak hozzánk: ficamokat, rándulásokat, vágott sebeket láttunk el. A legjelentősebb esetünk egy cukorbeteg fesztiválozó ellátása volt: hozzá orvost is hívtunk, mert inzulinra volt szüksége. Egyébként csendben, békésen zajlott le az evangélikus fiatalok találkozója.

–ó –ő –a