Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 31 - Léleképítés Csikóstőttősön a Biblia éve alkalmából

Keresztutak

Léleképítés Csikóstőttősön a Biblia éve alkalmából

RUTTKAY SÁNDOR GRAFIKÁJA
Kígyózó kocsisor, nem lehet parkolóhelyet találni. Ülőhely már nincsen – talán még a karzaton.

Rég volt ehhez fogható esemény a kis Tolna megyei faluban, Csikóstőttősön. Helyiek, valamint a környező települések lakói – evangélikusok, katolikusok, reformátusok – gyűltek össze az evangélikus templomban, hogy lelküket építsék, hitüket erősítsék, és ahogyan az est díszvendége, Barsi Balázs ferences szerzetes, novíciusmester, biblikus teológus megfogalmazta: „alázatot tanuljanak a művészet által, mert az igazi művészet térdelésre kényszerít”.

Az est házigazdái – a csikóstőttősi evangélikus gyülekezet, Pintér Szilárd polgármester, valamint Szeverin Ferenc – gazdag teológiai és művészeti-kulturális programról gondoskodtak a Biblia éve keretében megrendezett alkalmon. Földesi Lajos és Gauzer Barbara hegedűművészek koncertje után Barsi Balázs Szent Ferenc Naphimnuszát elemezte teológiai szempontból. Az igényes teológiai, lelki együtt gondolkodás után az egybegyűltek Ruttkay Sándor grafikusművésznek a Szent Ferenc életét bemutató grafikáit tekinthették meg a templom falai között.

Különlegességként kell megemlíteni, hogy a templomban kiállították a Szekszárdon élő és alkotó szobrászművész, a hatvanadik születésnapját ünneplő Szatmári Juhos László monumentális bronzszobrát, mely a kereszten szenvedő Megváltót ábrázolja; ez alkalommal először mutatták be kiállítás keretében.

A valóban lelket építő alkalom után a kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon szakácsai által készített sajtos pogácsával vendégeltek meg a házigazdák minden résztvevőt, akik az alkalom után még sokáig együtt voltak a templom előtt, igazi testvéri közösségben.

Sz. Sz.