Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 32 - Kiállítások a Biblia éve jegyében

Kultúrkörök

Kiállítások a Biblia éve jegyében

Több képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik a Biblia évéhez; az ország legkülönbözőbb részein megrendezett tárlatokon elsősorban a Szentírás történeteit feldolgozó és az evangélium üzenetét illusztráló alkotásokat láthatnak az érdeklődők – mondta el az MTI-nek július végén Pecsuk Ottó, a Biblia évét szervező Magyar Bibliatársulat főtitkára.

Utalt arra, hogy Vizsolyban, ahol a Károli Gáspár-féle első magyar nyelvű Bibliát nyomták, augusztus 8-án kezdődik a Biblia hete, amelynek keretében egyebek mellett az Entersion elnevezésű keresztény képzőművészeti csoport állítja ki műveit Egyenlőség címmel a faluházban.

A budapesti református Ráday Gyűjteményben állítják ki szeptember 18-tól Karátson Gábor akvarelljeit Szent János evangéliumának történeteiről, majd még az év folyamán Hajnal Mihály grafikus bibliai ihletésű alkotásaiból is nyílik tárlat Visszatekintés és érzelmek címmel. Augusztus 31-ig látható Esztergomban a Liber Librorum (Könyvek könyve) elnevezésű kiállítás a Keresztény Múzeumban; egyebek mellett bibliai témájú festmények, faliszőnyegek, rézkarcok tekinthetők meg.

A kalocsai főszékesegyházi könyvtárban szeptember 25-ig nyitva tartó bibliakiállítás a gyűjtemény legszebb kódexein és régi nyomtatványain keresztül mutatja be a különböző korok Szentírás- és könyvkultúráját. A könyvtár a Biblia évéhez kötődően kiadta DVD-n egyik legértékesebb középkori kéziratát, Szent Pál leveleit Petrus Lombardus kommentárjával. A Studiolum Kiadóval együttműködve elkészített DVD tartalmazza a 13. századi kézirat teljes fakszimiléjét, a latin szövegek modern, kereshető átírását, valamint a magyar, angol, német és spanyol nyelvű fordítást.

Pecsuk Ottó végül az ELTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményéből nyílt bibliai tárgyú kézirat-, ősnyomtatvány- és metszetkiállításra, a Szentírás jeleneteit feldolgozó Dürer-metszetek veszprémi tárlatára, valamint a győri Corvina-kiállításra – amelyen egyházi textiltárgyak és ötvösmunkák is megtekinthetők – hívta fel a figyelmet.

MTI