Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 32 - Köszönet

evél&levél

Köszönet

Ezúton szeretném megköszönni Szeverin Ferencnek, hogy létrehozta július utolsó hétvégéjén Csikóstőttősön azt a szép alkalmat, amelyen Barsi Balázs ferences szerzetes, a sümegi rendházfőnök hirdette Isten igéjét. (Az eseményről az Evangélikus Élet múlt heti számában Léleképítés Csikóstőttősön a Biblia éve alkalmából címmel olvasható tudósítás. – A szerk.) Gondolom, Barsi Balázst nem kell bemutatnom, hiszen személye sok evangélikus előtt is ismert. Akinek már volt lehetősége hallani őt, sosem felejti el.

Ez a délután több szempontból is különleges volt. Egyrészt mert nem Sümegen zajlott – talán nem mindenki tudja, hogy a sümegi rendház vezetője jó ideje egyáltalán nem hagyja el székhelyét, s aki vele találkozni szeretne, annak bizony Sümegre kell utaznia. Szeverin Ferenc mint környéken lakó s a helyi közéletben aktív egyháztagunk tudott arról, hogy a szerzetes évente egy hetet tölt közeli szülőfalujában, s ennek kapcsán tudta rávenni az idős és nehezen mozduló mestert, jöjjön el, és szolgáljon közöttünk.

Másrészt kivételes volt ez az alkalom, hiszen a csikóstőttősi evangélikus templom igazi ökumené színhelye lett. Az előadásra ugyanis felekezetre való tekintet nélkül hívogatták az embereket Dombóvárról, Kaposszekcsőről, Csikóstőttősről, Kapospuláról és még Bonyhádról is. Harmadrészt, mert a pécsi Severin Galéria kiállítást állított fel külön ennek az alkalomnak a szebbé tételére. Ez jó közösségképzőnek bizonyult, mert az emberek az előadás után nem mentek rögtön haza, hanem Ruttkay Sándor grafikáit nézegetve együtt maradtak, és még sokáig beszélgettek.

Összegezve: köszönjük Szeverin Ferencnek az ötletet és az ügyességet, amivel létrehozta ezt az alkalmat; Rózsai Évának, hogy a szervezőmunka oroszlánrészét elvégezte (például több mint ötszáz SMS-t küldött el!), s végül köszönettel tartozunk Szabó Szilárd lelkész úrnak, hogy ott volt, és hogy a cikket megírta erről.

–kya (Budapest