Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 34 - Van egy hely…

Egyházunk egy-két hete

Van egy hely…

Országos gyerektábor Piliscsabán

Vízi olimpia
Az idén is Piliscsabán rendezték meg augusztus 3. és 9. között az országos evangélikus gyerektábort. Résztvevõinek számát tekintve egyedülálló volt a programsorozat: a szélrózsa minden irányából összegyûlt közel nyolcvan gyerek számára gondoskodott elfoglaltságról a tizenhét szervezõ.

A hét mottója ez volt: „Jézus mesél Neked!” Erre épült a program is. A reggeli áhítatokban egy-egy jézusi példázat hangzott el – ezeket az alkalmakat teológushallgatók tartották. A délelõtti kiscsoportos beszélgetéseken a bibliai példázatokhoz egy-egy, tanulságával hozzájuk kapcsolódó mese is társult; így a történetek feldolgozása mélyebb és színesebb lehetett. A beszélgetések mellett játékok is színesítették a napokat; a vetélkedõkben – akadályverseny, vízi olimpia, bibliai verseny és egyebek – nemcsak erõnlétüket, hanem tudásukat is összemérhették a táborozók.

Pilisvörösvár tájvédelmi körzetében tett egész napos kirándulásuk alkalmával a gyerekek a természet titkait fedezhették fel; velük tartott Kézdy Péter piliscsabai lelkész is. Ahogyan a természetben megismerhették a növényeket, úgy élhették át a növekedést a magvetõ példázata alapján a Láthatatlan Színházban. A tábor vendége volt az ír népzenét játszó Greenfields együttes is – a koncert fergeteges táncolással ért véget. Ezután akinek még volt kedve barangolni az erdõ csendjében, részese lehetett egy éjszakai túrának, közben csillagképeket keresve.

A hetet napról napra nagy társasjáték kísérte végig, a csapatok között vándorkupa járt kézrõl kézre; a hét végére nagyon szoros verseny alakult ki a pontgyûjtésben.

A záró istentiszteleten a gyerekek már a szülõkkel együtt vehettek részt. Mint minden tábor végén, itt is könnyes volt a búcsú, de a tudat, hogy októberben újra találkoznak a táborozók, segített az elválásban.

Jarács Teodóra és Horváth Márta