Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 35 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Teremtõ mennyei Atyánk! Te adtál életet és küldetést az embernek ezen a világon. Köszönjük a csodálatos természetet, erõit, áldásait és szépségét. Megbíztál a munka felelõsségével, a test és a lélek, szellemi valónk odaszánásával az emberi élet jobbítására. Bocsásd meg sok-sok bûnünket, hogy nem mindig a te akaratod szerint használtuk a tõled kapott javakat. Hogy nem embertársaink javára s a te dicsõségedre élünk a természet törékeny adottságaival, szépségével.

Köszönjük, Atyánk, az elmúlt idõszakot, a pihenés, a töltekezés alkalmait. Téged kérünk minden élményért, amellyel gazdagítottál minket találkozókon, konferenciákon, táborokban. Könyörgünk hozzád újuló erõért a kezdõdõ munkaévhez – fiataljainknak, tanároknak, szülõknek, lelkészeknek, gyülekezeti munkatársaknak egyaránt.

Könyörülj a megtévedteken, akik még mindig áltatják magukat azzal, hogy megfér az életükben a világ dicsõségének hajszolása s a te imádatod is. Segíts, hogy a hamis, mulandó javak ne homályosíthassák el az örökkévaló kincseket. Adj hitvalló bátorságot nekünk a te neved hirdetésére és akaratod megélésére a más úrnak szolgálók között is.

Látod, Urunk, aggodalmaskodó szívünket is. Zúgolódunk, morgolódunk a megélhetés gondjai miatt – mi lesz velünk, mi lesz gyermekeink jövõjével, továbbtanulásukkal, munkahelyükkel, családalapításukkal? Elveszítjük az élet szépségét, ha nincs bennünk bizalom irántad. Amíg mindent meg akarunk szerezni, amire e világban elképzelésünk szerint szükségünk lenne, elrohan mellettünk maga az élet.

Úr Jézus Krisztus! Vezess bennünket a keskeny úton, hogy megtaláljuk Isten országát, s így mienk legyen a benned való békesség, megelégedés és hálaadás.

Szentlélek Úristen! Igazság Lelke! Segíts, hogy felismerjük az isteni gondviselés jeleit mindennapi életünkben! Gyõzz meg az Ige ereje és világossága által, hogy testünket, lelkünket az Atya kezébe tegyük le a hit mérhetetlen bizalmával. Ajándékozz meg a Krisztusba vetett hit reménységével, életörömmel, amely kiûzhet szívünkbõl minden aggodalmaskodást és félelmet e világ gondjai közepette, s megáld a megváltottságnak, Isten országának a boldogságával. Ámen.