Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 35 - Bibliai kert az ausztrál fõvárosban

Kultúrkörök

Bibliai kert az ausztrál fõvárosban

Canberra legújabb nevezetessége a bibliai kert. A Charles Sturt Egyetem Australian Centre for Christianity and Culture (ausztrál centrum a kereszténységért és a kultúráért) elnevezésû központjának a területén minden olyan növény megtalálható lesz majd, amelyet a Biblia említ: többek között az olajfa, a mandulafa, a leanderbokor, a fokhagyma vagy a lencse.

A Canberra Times címû helyi újság augusztus 5-i beszámolója szerint már hatvan különbözõ növény eresztett gyökeret a Burley Griffin-tó partján található létesítményben, s nemsokára továbbiakat szándékoznak ültetni. A Biblia összesen száznegyvennyolc növényfajt említ név szerint.

Az érzékenyebb növények számára üvegházat is építenek. A kert kõfalait a már elhunyt õslakos festõ, Hector Jandany A Szentlélek hazánkban címû képe ékesíti.

A központ vezetõje, James Haire az újság érdeklõdésére elmondta: a kert az elmélkedés és az imádság tere lesz, így közelebb hozhatja az embereket a Szentíráshoz.

A park megvalósítását az tette lehetõvé, hogy egy üzletember, Gerald Hercules Robinson mintegy kétmillió dollárt adományozott vagyonából erre a célra halála elõtt. Már a hatvanas évek közepén létrehozott egy bibliai kertet Sydneyben, s végakarata az volt, hogy a fõvárosban is legyen ilyen. A Canberra Times megemlíti, hogy Robinson a centrum teológiai kutatásait is támogatta. A megnyitóünnepségen jelen volt az egykori adományozó több családtagja is.

Magyar Kurír