Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 35 - Iskolások tiltakoznak a bibliaégetés ellen

Keresztutak

Iskolások tiltakoznak a bibliaégetés ellen

Mivel Bibliák elégetése ellen tiltakoztak eritreai gyerekek, a katonaság szállítókonténerekbe zárta õket Asmara közelében.

A kelet-afrikai országban minden gimnazistának katonai kiképzésben kell részt vennie. A Biblia vagy akármilyen keresztény irodalom maguknál tartása a kaszárnyákban tiltott, ugyanúgy, mint asztali imádság mondása vagy a hitrõl folytatott beszélgetés. A szudáni határ közelében található Sava nevû kiképzõközpontban a katonák ezerötszáz Bibliát égettek el, amelyeket diákoktól vettek el. Nyolc diák tiltakozott ez ellen, mire acélkonténerekbe zárták õket. (Ezeket olyan keresztényeknek tartják fenn, akiket hitük gyakorlása közben tartóztatnak le.)

A Társaság a Veszélyeztetett Népekért nevû göttingeni szervezet információi szerint közel kétezer keresztényt tartanak fogva Eritreában a hite miatt. Fõként kisebb pünkösdi egyházak tagjaival bánnak így; néhányukat földalatti cellákban helyezték el, embertelen körülmények között.

2002-ben az államelnök minden olyan vallást vagy felekezetet, amely nincs bejegyezve, az állam ellenségének deklarált. A 4,4 millió lakost számláló országban az iszlám mellett az ortodox, a katolikus és a lutheránus egyház engedélyezett. A lakosság 60%-a muszlim, 30%-a ortodox, 5%-a katolikus, 2%-a pedig protestáns.

www.idea.de