Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 35 - Tájékoztató az Agenda internetes megjelenésérõl

Közlemények, nyilatkozatok

Tájékoztató az Agenda internetes megjelenésérõl

A legtöbb gyülekezetünkben használt, D. dr. Prõhle Károly professzor által szerkesztett Agenda elfogyott. Könyv formában való újabb kiadására már nem kerül sor. Ezért a 2007-ben megjelent Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv szerkesztésekor a Liturgiai és Agendaszerkesztõ Bizottság úgy döntött, hogy az új kiadványba is felveszi a hagyományos istentiszteleti rendeket és bûnbánati imádságokat. Így mód nyílik arra is, hogy az e rendek szerint ünnepelt vasárnapi és ünnepnapi istentiszteletek változó részeinél – például bevezetõ zsoltár, kegyelmi ige, kollekta imádság – lelkészeink figyelembe vegyék és használják a Liturgikus könyv változatosabb, gazdagabb szövegeit is. Ezt a bizottság jó és elegendõ megoldásnak tartotta.

Az országos presbitérium 2008. július 3-ai ülésén – a testület egyik tagjának kezdeményezésére – tárgyalta az elfogyott kötet újabb kiadásának kérdését. Az országos presbitérium nem támogatta a könyv formában való megjelentetést, de 141/2008. (VII. 3.) számú határozatával döntött internetes közzétételérõl: „A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma az egyház szervezetérõl és igazgatásáról szóló 2005. évi IV. törvény 128.§ (5) bekezdése alapján – utalva a liturgikus rendrõl szóló 116/B/2007. (VI. 28.) országos presbitériumi határozatra – a Prõhle-agendát az egyház hivatalos honlapján közzéteszi legkésõbb 2008. szeptember 15. napjáig.”

Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója arról tájékoztatott, hogy a munkával rövidesen végeznek, így az országos presbitérium határozata szerint egyházunk honlapján rövidesen elérhetõ lesz a Prõhle-agenda: a www.lutheran.hu/liturgia címen vagy egyházunk honlapjának kezdõlapján a Válogatás oldalainkból kategóriában a Bennfenteseknek címszó alatt a Liturgia sorra kattintva a Liturgikus könyv anyaga mellett találjuk meg. A kiadó igazgatója még a következõ – elsõsorban lelkészeink számára fontos – tájékoztatást adta: az internetre szánt anyag az 1996. évi kiadás alapján készült, azonban teljesen újra kellett szedni és tördelni, így nem minden esetben egyeznek meg az oldaltörések a ’96-os kiadáséval, de a fejezetek ugyanazokon az oldalakon kezdõdnek.

Így az Agenda internetes kiadása a Liturgikus könyvben is megtalálható rendekkel együtt – a mai technikai feltételek között – jó lehetõséget kínál mind a hagyományos, mind az új liturgia szerint tartott istentiszteleteink jó rendben való és méltó elõkészítéséhez.

Ittzés János elnök-püspök