Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, köszönjük, hogy igéddel és áldásoddal indulhatunk a következõ hétnek. Kérünk, légy velünk a Krisztustól kapott ígéret szerint. Könyörgünk önmagunkért. Erõd nélkül nem tudnánk megharcolni a mindennapok harcát. Kérjük önmagunknak is az életet újító szeretetet.

Könyörgünk közel és távol élõ szeretteinkért. Kérünk, ébreszd õket is igéddel, Lelkeddel. Õrizd meg õket bajtól, betegségtõl, veszedelmektõl. Add meg a közös Krisztus-hit örömét, a benned való remény pezsdítõ erejét.

Könyörgünk gyülekezetünkért, csoportjainkért, a tanévet most kezdõ gyerekeinkért, tanítóikért és tanáraikért. Könyörgünk falunkért, városunkért, településünk jólétéért. Könyörgünk hazánkért, népünkért, nemzetünkért, minden rendû és rangú vezetõnkért. Könyörgünk az anyaszentegyházért. Kérünk, add, hogy hitelesen élhessük meg a hit ajándékait minden földrészen. Add, hogy a szeretet és a kiengesztelõdés helye legyen minden keresztény közösség. Adj az egész világnak tõled való megújulást, megtérést.

Látod, mennyi békétlenség, háborúság van szerte a világban. Tudjuk, az ember ereje mindig kevés a teljes megoldáshoz, ezért kérünk, adj békét, megbékélést, békességet az egész teremtett világnak.

Különösen is kérünk nehéz sorsú kortársainkért. Oly sok magányos, kiégett, beteg, szorongó, gyászoló, reménytelen ember él közöttünk. Oly sokan áldozatai a munkanélküliségnek, fullasztó anyagi terheknek, uzsorások önkényének. Oly sokan tengõdnek egyik napról a másikra éhesen és hajlékot vesztetten.

Halált is legyõzõ erõdbõl, kérünk, adj minden terhet hordozónak. Kérünk, add, hogy megélhessük az újat kezdés örömét, a lélek és a test gyógyulását, sorsunk jobbra fordulását. Ajándékozz meg azzal az örömmel, amit egyedül te adhatsz nekünk. Repesõ szívvel várjuk minket is újjáteremtõ szereteted megtapasztalását. Könyörülj rajtunk, maradj velünk! Ámen.