Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Katolikus falu evangélikus iskolája

Egyházunk egy-két hete

Katolikus falu evangélikus iskolája

Új iskolafenntartó Marcaltõn

A római katolikus többségû Veszprém megyei faluban, Marcaltõn az evangélikus egyház lett az óvoda és az általános iskola új fenntartója. Az intézmény neve: Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda. Az istentisztelettel egybekötött tanévnyitón – augusztus 31-én – Ittzés János elnökpüspök hirdetett igét. Az igazgató és az új gazdasági vezetõ a teljes tanári karral együtt letette az esküt. Weltler Sándor malomsoki evangélikus lelkésszel lapunk munkatársa beszélgetett a változásról.

– Mondhatni, az események sodortak ide minket. Az önkormányzatoktól – Marcaltõ-Ihász, Malomsok, Várkeszõ – egy alapítvány kezébe került az iskola, de mivel komoly problémák adódtak, már-már úgy nézett ki, hogy megszûnik az intézmény. Felelõsen gondolkodó emberek összefogtak; az országos egyház azonnal mellénk állt, s nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a további lépéseknél. Ennek eredményeként nekünk, a Malomsoki Evangélikus Egyházközségnek sikerült megmentenünk az intézményt, ezzel együtt százhatvanöt gyerek taníttatását és közel harminc felnõtt állását. Büszkén mondhatjuk, hogy ezzel létrejött az ország elsõ falusi evangélikus általános iskolája!

– Ki finanszírozza a költségeket?

– Kárpótlási pénzének egy részébõl a gyülekezet kedvezményes áron vásárolhatta meg az iskolát. A fejkvótán és a kiegészítõ támogatáson kívül kistérségi és helyi önkormányzati támogatásban is részesülünk. Az épületre sokat kell még költeni, így minden forintnak meglesz a helye.

– Hogyan fogadták a helyiek a változást?

– A falu orvosától kezdve a nyugdíjas tanítókig felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenki összefogott annak érdekében, hogy megmeneküljön az iskola a bezárástól. Volt, aki azt mondta, merészek vagyunk, hiszen ki tudja, lesz-e még gyerek tíz év múlva. A szülõk is nagyon hálásak. Számítunk a falvak összefogására, reméljük, hogy a környezõ településekrõl is idejönnek majd a gyerekek. Remélhetõleg a zenei képzés is növeli a marcaltõi iskola vonzerejét.

– Csak evangélikus hittant oktatnak majd?

– Az iskolában evangélikus, református és római katolikus hitoktatás is lesz. Már a számokat is tudjuk: harminc evangélikus, tizenkét református és közel hatvan római katolikus gyermek iratkozott be hittanra!

– Szevági –