Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - „Isten szeretete gyógyít, és közösségbe von”

Egyházunk egy-két hete

„Isten szeretete gyógyít, és közösségbe von”

Beiktatták Péteriben Ördög Endrét

A SZERZŐ FELVÉTELE
A 266 éves, színtiszta evangélikus település 178 éves templomában a péteri evangélikus gyülekezet 17. lelkészét iktatták be augusztus utolsó szombatján Ördög Endre személyében. Az iktatás szolgálatát Krámer György, a Dél-Pest Megyei Egyházmegye esperese végezte.

„Ünneplõ gyülekezet! Nagyon régóta várok erre az alkalomra, hogy végre így szólíthassam meg az egybegyûlteket – kezdte Mt 5,20 alapján tartott igehirdetését az esperes, utalva a péteriek viszontagságos utolsó évére. – Egy folyamat végén vagyunk most, amikor valami új kezdõdik. A gyülekezet és a két hónapja idekerült lelkész új kezdõponthoz ért. De csak az a kezdõpillanat az igazi, amely Istentõl jön, és én hiszek abban, hogy Krisztus segítségével újra közösség és békesség lesz ott, ahol most még a széthúzás nyomai érzékelhetõk.”

A péteri gyülekezet a megüresedett lelkészi állásra pályázatot írt ki, amely során Ördög Endrét választották meg ez év júniusában. A meghívott lelkész a teológia elvégzése után Bakonyszentlászlóra került, ahol tizenöt évig gondozta nemcsak az anyagyülekezetet és magas-bakonyi szórványait, hanem a zirci gyülekezetet is. 2003-tól öt éven át töltötte be a Veszprémi Egyházmegye esperesi tisztjét, melyrõl idén tavasszal személyes okok miatt lemondott.

Prédikációjának alapigéjeként a meghívón is szereplõ verset, Róm 8,1-et választotta. „Egy új induláskor végig kell gondolni, hogy a gyülekezet életét hogyan lehet elõrevinni. Ehhez pedig tudni kell, hogy attól növekszik, megy elõre minden, hogy a meglévõ alapokra építünk, a tiszta forráshoz megyünk vissza, és Isten Lelkének áldását kérjük minden dolgunkra – figyelmeztetett a frissen beiktatott lelkész. – Isten nem azt akarja, hogy reménytelenül, jövõtlenül éljen népe, hanem ellenkezõleg: elõretekintõen. Ehhez pedig szeretetét adja, amely gyógyít, és közösségbe von.”

Az ünnepi közgyûlésen elhangzott köszöntõk végén a fóti kántorképzõ néhány növendéke énekkel lepte meg az új péteri pásztort, aki tizenhat éven át oktatóként és lelkészként is szolgált az intézet júliusi tanfolyamain.

Boda Zsuzsa