Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - A törvény és az ige szolgálatában

Egyházunk egy-két hete

A törvény és az ige szolgálatában

Hajdú Erzsébet Ilona ordinációja

FOTÓ: PETRI GÁBOR
Különleges ünnepre gyûlhettek össze a nagyszénási evangélikusok a múlt hét szombatján. Az egyházközség száztizenkét éves története során elsõ alkalommal szenteltek lelkészt a nagyszénási templomban. Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke augusztus 30-án ünnepi istentisztelet keretében ordinálta lelkésszé az egyházkerület egyetlen idén végzett teológusát, Hajdú Erzsébet Ilonát az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorhelyettesének, Szabó Lajosnak és az EHE Gyakorlati Intézete vezetõjének, Szabóné Mátrai Mariannának a liturgiai szolgálatával.

Gáncs Péter püspök ApCsel 1,8 alapján hirdette Isten igéjét. Egy régi börtönmissziós élményére emlékezett vissza, amikor a rabok meglátván a fekete Luther- kabátot azt hitték, hogy bírósági tárgyalás lesz. A püspök ezzel a derültséget keltõ anekdotával utalt arra, hogy Hajdú Erzsébet Ilona nem könnyû szolgálatot vállalt magára, amikor úgy döntött, hogy párhuzamosan végzi a jogi és a teológiai egyetemet. „Mi nem ügyészek, nem bírák és nem is ügyvédek vagyunk; Jézus figyelmeztet minket: »tanúim lesztek«” – emelte ki Gáncs Péter a lelkészi szolgálat egyik legfontosabb aspektusát: õsztõl Erzsébet is Krisztus tanújaként hirdetheti az egyház hivatalos igeszolgálatában az evangélium örömhírét, a kegyelmet.

A törvény és az evangélium összehangolása nem lesz könnyû az újonnan ordinált lelkésznõnek, hiszen a tanulmányai alatt felvállalt kettõsséget a hivatásában is gyakorolni kívánja: a hétköznapokban ügyvédjelöltként végzi munkáját, míg mostantól a lelkészi szolgálat útján is elindul.

Hajdú Erzsébet Ilona 2005-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem jogi karán, teológiai tanulmányait pedig idén nyáron fejezte be. Gyakorlati hatodévét Kondoroson töltötte Tuska Tibor mentor lelkész mellett. Gimnáziumi éveiben, amikor megérett benne az elhatározás, hogy a teológiára felvételizik, K. Remport Péter volt a nagyszénási gyülekezet lelkésze, akinek sokat köszönhetett az indulásnál. Teológusévei alatt a lelki otthont adó egyházközségben Erdélyi Zoltán vette át a szolgálatot, aki azóta is atyai szeretettel figyeli Erzsébet pályafutását.

A lelkészszentelési liturgiát követõen a frissen ordinált lelkésznõ – aki már Luther- kabátos lelkészként oszthatott úrvacsorát a nagyszénási híveknek – az ünnepi közgyûlés végén köszönetét és háláját fejezte ki mindenkinek, aki ezen a nem könnyû úton segítette õt: a lelkészektõl a teológia tanárain át egészen a szülõkig, akik mindvégig imádságos szeretetükkel támogatták gyermeküket.

Jogászi munkája mellett Hajdú Erzsébet Ilona szeptembertõl otthonában, Nagyszénáson Erdélyi Zoltán vezetésével és a második otthonának számító Kondoroson Tuska Tibor mellett kezdheti meg szolgálatát kisegítõ lelkészként.

P. G.