Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Határtalan határkeresés határkövek mentén a határ menti meditációs kötetben

Kultúrkörök

Határtalan határkeresés határkövek mentén a határ menti meditációs kötetben

Immár a negyedik kötet jelent meg idén nyáron a Szabó Lajos szerkesztette meditációskönyv- sorozatban Határ menti meditációk címmel. A húsvéti Lélegzetvétel – Kilenc nap a léleknek, a karácsonyi Fényforrás – Tíz karácsonyi szó a léleknek és a konfirmációi Jelzõtûz – Tizenegy bátorító szó címû kiadvány után ez alkalommal a júliusban Kõszegen megtartott Szélrózsa 7. országos evangélikus ifjúsági találkozónak a mottója („Hol a határ?”) adta a kötet alaptémáját.

A könyvben szereplõ meditációk olyan kérdésekre keresik a választ lelkészek, teológushallgatók és laikusok segítségével, hogy hol a határ például a munkában, a szerelemben, az aggódásban vagy a szabadságban. Van-e korlátja a vágynak, az indulatnak, a megbocsátásnak vagy a szépségnek? A Határérzés címû fejezet például élet és halál, béke és harc, hit és hitetlenség, tûz és víz ellentétpárja köré építkezik. Létünk határkövei – Isten és ember, ember és ember, ember és természet – elõbb-utóbb mindenki számára lényegi kérdéssé válnak; errõl is meditálhat az olvasó a kiadvány segítségével. A befejezõ részben – a napi imádságok, kérések és áldások elõtt – mi másról eshetne szó, mint a határtalan Szentlélekrõl, Isten szeretetérõl vagy Krisztus közösségérõl?

Mint a sorozat eddigi köteteire, erre is a szövegek és a gyönyörû fotók esztétikus elrendezése jellemzõ, amely Galgóczi Andrea mûszaki szerkesztõ munkáját dicséri. Jó kézbe venni és forgatni ezt a meditációs könyvet is!


Határ menti meditációk. Szerkesztette: Szabó Lajos. Luther Kiadó, Budapest, 2008. Ára 980 Ft. A könyv a Luther Kiadó könyvesboltjában (1085 Budapest, Üllõi út 24.) és a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.) is kapható.

– Bodazs –