Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Maradandó érték

evél&levél

Maradandó érték

Az alábbiakban közöljük idõsebb Hafenscher Károly olvasói levelét, amelyet Szabó Lajosnak, a Határ menti meditációk címû kiadvány szerkesztõjének írt. (A Luther Kiadó ezen, júliusban megjelent kötetérõl bõvebben lapunk 5. oldalán olvashatnak.)

Kedves Lajos! Csak el ne dobjátok, tudniillik Határ menti meditációk címû kiadványotokat, a 7. Szélrózsa találkozó – véleményem szerint – legértékesebb publikációját! Maradandó érték. Gondolatébresztõ, mobilizáló, reményt keltõ írásgyûjtemény.

Kívülállóként a kõszegi Szélrózsa eddigi, általam belátható anyagánál jelentõsen többet mutat. Akár a zsúfolt programfüzet, akár az Evangélikus Élet tudósításai vagy a rádiós félóra sok hasznos közleménye fölött áll. A Határ menti meditációk maradandó, lelkészek számára is újra és újra használható anyagot közöl.

Csak el ne dobjátok, mint egy lejárt mûsorfüzetet a hangverseny vagy elõadás után! Ez a füzet bevonulhat a magyar protestáns meditációs irodalom kincstárába – nem múzeumába, ahol csak a múlt értékeit õrizzük, hanem elõremutató anyagként. Másként napi használatra is jó, és az én öreg nemzedékem számára is a jövõ hangját hallatja. Van mit tanulnunk az egy témát meglepetésszerûen sokoldalúan megközelítõ továbbadásról, reálisan felfogott lehetõségeinkrõl és határainkról (Möglichkeiten um Grenzen).

Nyelvileg új szófordulatokat, élénkítõ jelzõket hoz, nívós irodalmi nyelven, még egy öreg bojtár számára is érthetõen. A mai világirodalomban is tanulgatom az új jelzõket; ez a füzet is segít ebben.

Reményt keltõ kiadvány! Ha ilyen a felnõtt, érett ifjúságunk, ilyenek a teológushallgatók és a laikusok, úgy nem kell félteni a Magyarországi Evangélikus Egyházat. Köszönettel, hálaadással olvashattam, a még élõ öreg nemzedék mindent kritizáló véleménye helyett szívesen tanultam a magas szintû írásokból. Friss levegõt áraszt – csak el ne dobjátok! Szeretettel:

Károly bátyád