Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 37 - Oikosnet

e-világ

Oikosnet

Magyarország az egyetlen az egykori keleti blokk országai közül, ahol az egyházak nem kaptak teljes körû kárpótlást, mert egyebek mellett az ingatlanjaik fenntartásához szükséges anyagi erõforrás nem áll rendelkezésükre – mondta a Parlamentben Balog Zoltán, az Országgyûlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke szeptember 5-én az Oikosnet, az Európai Egyházak Ökumenikus Laikus Centrumai Szövetségének budapesti konferenciáján.

Az ellenzéki politikus a magyarországi egyházak és az állam viszonyáról tartott átfogó elõadásában megemlítette: a rendszerváltás idején „nagyon liberális törvényt hozott az akkori parlament”, ami lehetõvé tette, hogy akár már néhány ember is egyházat alapíthasson. Beszélt az 1997-ben a Horn-kormány és a római Szentszék között köttetett vatikáni szerzõdésrõl is, amely a mai napig meghatározza nemcsak a Magyar Katolikus Egyház, hanem az összes magyarországi felekezet állami finanszírozását.

Balog Zoltán kitért arra, hogy az évadnyitó elsõ parlamenti nap elõtt immár hagyományosan meghívja a képviselõket az Országház épületéhez közel esõ református templomba egy közös istentiszteletre, majd onnan együtt átgyalogolnak a képviselõházba. Ennek az istentiszteletnek évente felváltva katolikus, református, illetve evangélikus a liturgiája – tette hozzá.

Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának fõtitkára angol nyelvû elõadásában kifejtette: van igény a magyar társadalomban a keresztény emberek együttes megjelenésére, és a társadalom annál jobban elfogadja a kereszténységet, minél egységesebben jelennek meg a különbözõ felekezetek az ökumenikus mozgalom segítségével. Az idén hatvanöt éves szervezet fõtitkára kiemelte, hogy az egyházaktól független, de keresztény értékeket képviselõ önszervezõdõ csoportok – mint például a cserkészek – szintén fontos szerepet töltenek be az ökumenikus mozgalomban. Megfigyelhetõ, hogy az egyházak számítanak a tevékenységükre.

MTI