Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 37 - Bibliai alakok: Gád és Nátán

Kultúrkörök

Bibliai alakok: Gád és Nátán

Sándor Endre legújabb könyve

Az elmúlt években sorra jelentek meg a Kálvin Kiadó gondozásában Sándor Endre nevezetes bibliai személyeket bemutató könyvei. Az egységes arculatot felmutató Bibliai alakok címû sorozat legújabb kötetébõl – Debóra, Sámson, Ruth, Eszter, Sámuel, Gedeon, valamint Józsué után – most Gád és Nátán próféta küldetését ismerhetjük meg jobban.

Az Ószövetség Gádról és Nátánról meglehetõsen szûkszavúan emlékezik meg. Alakjukra árnyékot vet Dávid és Salamon dicsõsége. Pedig az uralkodó és az Úr között nemegyszer õk voltak a közvetítõk. Sõt 1Krón 29,29 szerint „Dávid király dolgai elejétõl végig meg vannak írva Sámuel látnok, Nátán próféta és Gád látnok történetében”. Közülük mégis csak Sámuel próféta nevét találjuk meg a Biblia tartalomjegyzékében.

Sándor Endre jelen esetben nem csak az „elsõ vonallal” foglalkozik. Dávid király mögül elõbújnak a tanácsadók, akik Isten akaratát, ígéretét, döntését vitték kellõ idõben és megfelelõ pedagógiával a király elé. Mondanunk sem kell, hogy ezek között nem csak kellemes dolgok voltak. Gád a Dávid által elrendelt népszámlálás, Nátán pedig Betsabé elcsábítása miatt indult az Úr súlyos ítéletével a király színe elé.

A nem egészen százoldalas kis könyvben tizenhárom történet által ismerhetjük meg a két próféta – ma is mindenki számára fontos mondanivalójú – üzenetét. Bár egy-egy példabeszéd után Nátánhoz hasonlóan már senki sem mutat ránk: „Te vagy az az ember!” (2Sám 12,7), mégis magunkra vehetjük azokat a példázatokat, amelyek itt és most pontosan nekünk szólnak.


Sándor Endre: Te vagy az az ember! – Gád és Nátán próféta üzenete. Kálvin Kiadó, Budapest, 2008. Ára 490 Ft. A könyv a Luther Kiadó könyvesboltjában (1085 Budapest, Üllõi út 24.) és a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.) is kapható.

Berényi Marianna