Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Lesz-e kovásza a növekedésnek?

Egyházunk egy-két hete

Lesz-e kovásza a növekedésnek?

Kettõs hálaadás Nagyszokolyon

A SZERZŐ FELVÉTELE
A Tamási és Környéke Evangélikus Egyházközséghez tartozó Nagyszokolyon kettõs ünnepre gyûltek össze a helyi és a környékbeli hívek: amellett, hogy megünnepelték az evangélikus templom felszentelésének kétszázadik évfordulóját, szeptember 13-án az épület részleges felújításáért is hálát adtak. Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke szolgált igehirdetéssel.

A nagyszokolyiak számára azért is számított különlegesnek ez az ünnep, mert az egyházközségben – amely valaha anyagyülekezet volt – utoljára 1929-ben járt püspök. A mára szórványhelyzetbe került itteni evangélikusság templomának kétszáz éves jubileumára a templomtetõ bádogozása, a templombelsõ kifestése, valamint villanyszerelési munkálatok készültek el.

Gáncs Péter püspök Lk 12,32 alapján mondott igehirdetését rövid történelemórával kezdte, amelynek keretében felidézte a gyülekezet történetének legfontosabb eseményeit, idõszakait. Ezeket állította szembe a mai helyzettel. „Nem természeti csapások sújtják ma a gyülekezetet; a katasztrofális állapotok tudatos falurombolás eredményei” – mutatott rá az egyházkerület püspöke. Utalt a munkanélküliség aggasztó mértékére, a község bezárt iskolájára, illetve helyben lakó lelkészek nélkül álló – és egyre üresebb – templomaira is.

„A történelemóra után hittanra csöngetnek be” – mondta Gáncs Péter, és feltette a kérdést: hisszük-e, hogy van gondviselõ Atyánk, Jézus Krisztusban pedig Megváltónk, s hogy a Szentlélek nemcsak gyülekezeteket tud létrehozni, hanem meg is tudja tartani ezeket a közösségeket? Isten mindig megadja a növekedés lehetõségét a leépülés ellenére is, ha néhányan összejönnek az õ nevében, és megmaradnak helyben olyan családok, amelyek kovászai lehetnek a jövõ gyülekezetének. Krisztus a szomorú jelenrõl mindig a jövõ felé irányítja tekintetünket.

Az istentiszteletet követõen Honthegyi Zsolt lelkész foglalta össze a felújítással kapcsolatos tudnivalókat. Egyúttal búcsúzott is a gyülekezettõl, szeptembertõl ugyanis Keszthelyen folytatja szolgálatát. A nagyszokolyiak nevében Varga Márta, az utolsó helyben lakó lelkész unokája, a Deák téri gyülekezet tagja búcsúztatta a tizenkét évig itt szolgáló lelkészt.

Gáncs Péter püspök végezetül a folytatásról és a jövõrõl szólt: a Tamási és Környéke Evangélikus Egyházközség nem marad lelkész nélkül, Csitári Boglárka Flóra lelkészjelölt (képünkön) szeptembertõl látja el Tamásinak és szórványainak a pásztorolását.

– Petri –