Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Édenkert evangélikus módra

Egyházunk egy-két hete

Édenkert evangélikus módra

Mûvészeti fesztivál Budaörsön

Isten a legfõbb mûvész. Õ áll teremtményeinek alkotásai mögött is, akár festményrõl, dalról, színdarabról, táncról, akár egy bográcsos csirkepaprikásról van szó… E gondolat jegyében várta a Budaörsi Evangélikus Egyházközség tárt kapukkal az érdeklõdõket, a feltöltõdni vágyókat szeptember 13-án, szombaton délután az Édenkert keresztény mûvészeti fesztiválra.

Amikor a szervezõk három évvel ezelõtt megálmodták ezt az összmûvészeti rendezvényt, jól gondolták, hogy a mûvészet nyelvén többeket megszólíthatnak, s e közös nyelv által az evangélium eljuthat azokhoz is, akik vasárnaponként nem ülnek be a templom padsoraiba.

Endreffy Géza lelkész köszöntõje és rövid áhítata után elõször bábszínház szórakoztatta a kisebbeket, majd az egybegyûltek a helyi gyülekezet tagjaiból álló Erõs Vágy nevû zenekart hallhatták. Ekkor már javában rotyogtak a finom ételek a bográcsokban, s készültek a szebbnél szebb alkotások a kézmûvessátorban.

A My Friends négytagú vokálkórus népszerû gospeldallamai után rövid, de annál szívhez szólóbb színdarabot mutattak be a gyülekezet fiataljai. Az esti órákban ismert amerikai bluesklasszikusok csendültek fel ifj. Ecseri János énekesszájharmonikás csapatának, a Blues Truppnak a tolmácsolásában. A nap utolsó fellépõjeként pedig az ír és kelta népzenét játszó Shamrock zenekar perdítette táncra a kitartó közönséget.

A fesztivál ideje alatt a Budaörsi Mûvészek Egyesületének kiállításán kívül bibliai történeteket ábrázoló gyermekrajzokat tekinthetett meg a közönség. Aki ezen a napon elmélkedésre, imádkozásra vágyott, a kert gyümölcsfái közt járhatta végig a Lélek-kert ösvényét, melyen igeversek és különbözõ kérdések felett gondolkodhatott el.

A program szervezõjétõl, Bakondi Gábortól megtudtuk, hogy a rendezvény költségeit az önkormányzat hozzájárulásából és a gyülekezeti tagok adományaiból állták, s hogy a fellépõ mûvészek nem kértek fellépti díjat. A gyülekezet felügyelõje, dr. Garádi Péter örömmel számolt be arról, hogy az idei fesztiválon mintegy százan fordultak meg – többen, mint tavaly –, és a sok régi ismerõs között több új vendéget is köszönthetett.

SzevÁgi