Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Hortobágy Kolozsvárott

Kultúrkörök

Hortobágy Kolozsvárott

A kolozsvári evangélikus-lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájában a magyar fotográfia napja alkalmából H. Csongrády Márta debreceni fotómûvész alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóján vehettek részt augusztus 28-án az érdeklõdõk.

A rendezvény megnyitásaképpen Szép Krisztina galériavezetõ köszöntötte a jelenlevõket. Basch András, a Magyar Köztársaság kolozsvári konzulja a fotográfia történetébõl nyújtott egy kis ízelítõt, majd arról is szó esett, miként változtatta meg az emberek életét a fényképészet, illetve hogyan hatott a festészet a fotográfiára, a fotográfia a festészetre. Ezután Vindis Andrea színmûvész tolmácsolásában egy Ady- és egy Petõfi-verset hallgathatott meg a közönség; természetesen a versek témája a Hortobágy volt.

Vas Géza fotómûvész a magyar puszta ritkaságairól, szépségérõl beszélt. A Hortobágyot 1973-ban nemzeti parkká avatták, majd 1999-ben a világ kulturális és természeti örökségének listájára került. Megemlítette, hogy nyolcvanéves a hortobágyi mûvésztelep, és méltatta H. Csongrády Márta etnográfus-fotómûvész érdemeit is. Vas Géza beszédét újabb két vers követte: Ady Endrétõl a Lelkek a pányván, Petõfi Sándortól pedig a Hortobágyi kocsmárosné címû költemény hangzott el.

Sz. K.