Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban

Keresztutak

Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban

Lourdes, a franciaországi Mária-kegyhely – a portugáliai Fátima és a spanyolországi Santiago de Compostela mellett – Európa legismertebb katolikus zarándokhelye.

A Pireneusok peremén fekvõ, tizenötezres lakosú városkát évente mintegy hatmillióan keresik fel, köztük csaknem nyolcvanezer beteg a csodás gyógyulás reményében. A Mária-jelenések százötvenedik évfordulójára emlékezõ jubileumi évben XVI. Benedek pápa is ellátogatott Lourdes-ba.

spanyol határnál fekvõ település népszerûsége a százötven évvel ezelõtti Mária-jelenésekrõl szóló beszámolóknak köszönhetõ. Az elszegényedett molnárcsaládból származó, tizennégy éves Bernadette Soubirous azt mesélte, hogy 1858. február 11-én megjelent elõtte egy fehér ruhás „hölgy”. Összesen tizennyolcszor mutatkozott meg a Szent Szûz az asztmában szenvedõ kislány elõtt a massabielle-i sziklabarlangban.

A Szûzanya állítólag meghagyta Bernadette- nek, „mondja meg a papoknak, hogy építsenek kápolnát Lourdes-ban”, és igyanak a barlangban eredõ forrásból.

A kislány szülei és az egyház kezdetben erõs kételyekkel fogadták a Máriajelenéseket. A történéseket kivizsgáló egyházi bizottság azonban arra a következtetésre jutott, hogy a jelenések „minden elemükben valóságosnak” hatottak. Az egyház 1862-ben zarándokhellyé nyilvánította a helységet.

Azóta csaknem hétezer olyan gyógyulás történt, amelyet a lourdes-i kegyhelynek tulajdonítanak; az egyház ebbõl hatvanhét esetet csodának ismert el.

MTI