Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Bemutatkozik a Tatabányai Evangélikus Egyházközség

Evangélikusok

ISTENTISZTELET-KÖZVETÍTÉS A RÁDIÓBAN

Bemutatkozik a Tatabányai Evangélikus Egyházközség

Tatabánya – 1950-tõl Komárom, majd 1990-tõl Komárom-Esztergom megye székhelye – négy település (Alsógalla, Felsõgalla, Bánhida és a régi Tatabánya, az eredeti bányásztelepülés) összekapcsolásával született meg 1947-ben. Evangélikusok a 19. század végétõl, a bányászat megindulásától telepedtek ide az ország minden részérõl.

A betelepült evangélikusok 1930-ban alakították meg önálló gyülekezetüket. Ettõl kezdve a kicsiny, de nagy területen élõ közösség körében egészen 1970-ig két-három lelkész teljesített szolgálatot, azóta pedig egy lelkész szolgál.

A tatabányai evangélikusság hányatottságát jól illusztrálja „ingatlanhelyzetének” története. A gyülekezet megalakulásakor semmilyen épülettel nem rendelkezett. Elsõ temploma 1937-ben épült fel Bánhidán. Egy évvel késõbb pedig megépült az ennél jóval nagyobb, körülbelül ötszáz férõhelyes újtelepi templom. Ennek ma már csak a romjai láthatóak, ugyanis a hatvanas években a hatóság mindhárom történelmi felekezet Újtelepen álló templomát – némi kártalanítás ellenében – lefoglalta. Az evangélikus gyülekezet a kapott kártalanítási pénzbõl Alsógallán családi házat vásárolt, és az udvaron imatermet épített. Ez lett a bánhidai templom mellett a gyülekezet másik közösségi helyisége, illetve lelkészi hivatala.

A gyülekezet „kétlakisága” és bizonyára az egykori nagy templom emléke is táplálja sokak azon álmát, hogy a közeljövõben új templom épüljön a város egy könnyen megközelíthetõ, központi fekvésû helyén. E terv megvalósulását – mely néhány éve már szerzõdéskötési fázisba jutott – mindeddig a városban levõ nehezítõ erõk megakadályozták. A készség azonban megvan, hogy ha úgy adatik, elkezdõdjön az álomnak a megvalósulása. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a közösség megújulása, lelkiekben való gyarapodása és összegyûjtése a városból. Ezt a célt szolgálják – a hagyományos gyülekezeti munka és egy közösségi mag egyre aktívabb szolgálata mellett – a Lámpás címû gyülekezeti újság, mely évente négyszer minden családhoz és érdeklõdõhöz eljut, a Magvetõ címû internetes kiadvány, amely hétrõl hétre megjelenik a templomi istentiszteletek írásban rögzített szövegével, valamint a gyülekezet mindenki elõtt nyitott levelezõlistái; ez utóbbiakra jelentkezni lehet a lelkészi hivatalban.

A bánhidai templom új orgonája – mely 2006 óta szolgál az istentiszteleteken – szintén a tervezett új templom számára épülõ nagy orgona elsõ ütemeként készült.

A bánhidai templom felszentelésének hetvenedik évfordulóját az elmúlt év adventjén ünnepelte a gyülekezet. Ez alkalomból egy gyülekezettörténeti és ismertetõ füzet is megjelent a presbitérium gondozásában, a közösség részletes történetével, a valaha itt konfirmáltak és itt szolgálók névsorával, fényképekkel és dokumentumokkal. Ez és sok más információ is elérhetõ a gyülekezet internetes oldalán, a http://tatabanya.lutheran. hu honlapon.