Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Habos túrós pite

Kultúrkörök

Habos túrós pite

FOTÓ: BODA ZSUZSA
Hozzávalók a tésztához: 4 db tojássárgája, 15 dkg Rama margarin, 5 dkg élesztõ, 1 evõkanál kristálycukor, 35 dkg liszt, csipetnyi só, 2 dl tej. A krémhez: 50 dkg túró, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojásfehérje, 1 evõkanál liszt, tetszés szerint mazsola, citromhéj.

A tészta elkészítéséhez elõször verjük habosra keverõgéppel a tojássárgákat a margarinnal. Az élesztõt futtassuk fel a cukros langyos tejben, majd az elõbbi margarinos masszával együtt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Viszonylag lágy tésztát fogunk kapni.

A krém elkészítéséhez keverjük össze a túrót, a kétféle cukrot, a lisztet és a tojásfehérjékbõl vert kemény habot. Ízlés szerint ízesítsük mazsolával és citromhéjjal.

Felezzük meg a tésztát, és tegyük egy körülbelül 35×35 centiméteres, sütõpapírral kibélelt tepsibe az egyik, méretre nyújtott adagot. Kenjük rá a krémet, majd fedjük be a másik tésztalappal. Így kelesszük még hozzávetõleg egy órát, és 160 Celsius-fokra elõmelegített sütõben körülbelül fél óra alatt süssük készre.