Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Kulturális örökség – szakrális mûvészet

Kultúrkörök

Kulturális örökség – szakrális mûvészet

Látogatók az Üllői úton, a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban
Kulturális programok áradata tetõzött a múlt hét végén országszerte: Budapesten és vidéken egyaránt hihetetlenül gazdag programkínálat várta az érdeklõdõket a kulturális örökség napjain. E kontinentális mozgalom célja, hogy azok a kiemelkedõ, érdeklõdésre méltán számot tartó intézmények, mûemlék épületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség elõtt, néhány napra megnyissák kapuikat, és ingyen, szakszerû vezetéssel fogadják a látogatókat.

Immár tizedik éve hazánkban is szeptember harmadik hétvégéjén rendezik meg ezt az egyre népszerûbb eseményt. A 2008. évi örökségnapokhoz idén több mint háromszáz település csatlakozott.

A központi téma a reneszánsz éve volt. Mindemellett a katolikus egyház Esztergom– Budapesti Fõegyházmegyéje – a tavaly ilyenkor nagy sikerrel debütált Városmisszió folytatásaként – missziós hetét is „rászervezte” a rendezvénysorozatra. Ennek jegyében szeptember 14–21. között a szakrális mûvészetek hete, a hónap utolsó két napján pedig a nyitott templomok éjszakája irányította a figyelmet különösképpen is a hazai történelmi egyházakra, no és arra, hogy 2008 Magyarországon egyúttal a Biblia éve is.

Jóllehet a katolikus kezdeményezéshez más felekezetek is csatlakozhattak, a protestáns egyházak igen szerény mértékben éltek a kínálkozó lehetõséggel. Evangélikus egyházunk kulturális örökségét csupán néhány vidéki városban tárták az érdeklõdõk elé a gyülekezetek, és többnyire a fõvárosban sem egyházi szervezésben érintettek lutheránus szakrális objektumokat a városi séták keretében túrázók.

Megnyitotta viszont kapuját a Budapest- Fasori Evangélikus Gimnázium és templom, az Országos Iroda Üllõi út 24. alatti épületében pedig most elõször láthatta a nagyközönség az úgynevezett Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárat. Ilyesformán egyházunk mégis szolgálhatott igazi kuriózummal az idén, hiszen – a keszthelyi Festetics-kastélyon kívül – hazánkban ez az egyetlen megmaradt fõúri családi gyûjtemény.

Sz. Á.