Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - …ünnep a pati filiában

Egyházunk egy-két hete

…ünnep a pati filiában

A SZERZŐ FELVÉTELE
A ma félszáz lelket számláló pati evangélikusság a Somogy-Zalai Egyházmegye egyik legkisebb filiája. Ma is álló templomukat 1863-ban építették. 2001- ben az önkormányzat kezdeményezésére kívülrõl, most pedig – fennállásának száznegyvenötödik évfordulójára – belülrõl szépülhetett meg az épület. Ebbõl az alkalomból adtak hálát a patiak az elmúlt vasárnap ünnepi istentisztelet keretében, melynek igehirdetõje Ittzés János püspök volt.

A pati gyülekezet 1819-ben létesült, és sokáig Iharosberényhez tartozott. 1895- ben Sand leánygyülekezete lett. Az egyre gyarapodó közösségben a két világháború között felmerült az anyagyülekezetté szervezõdés gondolata, hiszen 1933-ban háromszáznegyvenöt evangélikus lakott a faluban. A háborúban komoly károkat szenvedett templomukat 1947-ben újjáépítették, ám az államosítás és az elvándorlások miatt a gyülekezet hanyatlani kezdett. A megmaradni akarás bizonyítéka, hogy a templomon 1967-ben és 1988-ban is végeztek komolyabb felújítást.

Prédikációjában Ittzés János püspök Jn 4,21–24, a samáriai asszony története alapján elmondta, hogy nem jelölhetünk ki a világban néhány négyzetmétert, amely fontosabb lenne Isten tisztelete szempontjából, mint más helyek. Õt lélekben és igazságban lehet imádni, s igazi imádata Jézushoz van kötve; a Jézusról szóló igehirdetések pedig a templomokban zajlanak, itt, Paton is.

Deme Dávid lelkész az istentisztelet utáni közgyûlésen elmondta, hogy a több mint kétmillió forintos belsõ renoválás költségeit – adományok, társadalmi munkák és pályázatokon nyert összegek mellett – egy gyülekezeti tag fedezte telkének eladásából. A közösség terveirõl szólván megemlítette, hogy folytatni kívánják az építkezést, hiszen a tetõzet felújítása és az ereszcsatorna elkészítése még várat magára. Mint mondta, érdemes szépíteni a templomot és környékét, hiszen szép táborozóközpontot is építettek a templom árnyékában.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Manninger Jenõ országgyûlési képviselõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke, aki maga is támogatta anyagilag a patiak tervét.

Menyes Gyula