Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Kölcsén kutattak, Itáliában vulkánokra kaptattak

Evangélikusok

Kölcsén kutattak, Itáliában vulkánokra kaptattak

A Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium diákjai ezen a nyáron is több táborozási lehetõség közül választhattak. Nagy sikere volt az olaszországi vulkántúrának, a Tisza-túrának, a nyelvi és a sporttáboroknak is.

Az ökológia-biológia tábor vezetõje, Nagy Andrea elkészítette hivatalos beszámolóját, melyben a huszonegy résztvevõ hatnapos programját összegezte. A kölcsei turistaházban volt a szállásuk, és bár az idõjárás nem volt mindig kegyes hozzájuk, mégis sok-sok élménnyel és tudnivalóval gazdagabban tértek haza. Esténként elõadást hallhattak a fiatalok a Szatmári-, illetve a Beregi-síkságról, a parlagfûrõl és az allergiás betegségekrõl, a gyógynövények gyûjtésérõl és felhasználásáról, illetve a környék néprajzi és földrajzi jelentõségérõl.

Megtekintették Kölcse nevezetességeit, megnézték a vízimalmot és a halászati eszközöket, valamint a nagy bukógátat, ahol a Túr-csatorna a Tiszába ömlik. A szatmárcsekei temetõben megkoszorúzták Kölcsey sírját, megcsodálták a csónak alakú sírfákat, és a Petõfi-fánál megemlékeztek a gimnázium névadójáról. Tarpán megismerkedtek a szárazmalom mûködésével, Csarodán megnézték a világhírû református templomot, az Öreg- Túron kalandos csónaktúrát tettek. E tábor utolsó napjának reggelén részt vettek Sonkádon az Europa Nostra díjas templomban a református istentiszteleten, zárásképp pedig vetélkedõt tartottak a héten tanultakból.

A szicíliai vulkántúrán a gimnázium tizenöt diákja vett részt. A Gruber László tanár által vezetett csoport hatezer kilométert tett meg tizenhat nap alatt. Többek között felkaptattak az Etnára, a Lipari- szigeteken megnézték Európa legaktívabb vulkánját, a Strombolit, továbbá ellátogattak a Vezúvhoz és Pompejibe is. Kultúrtörténeti sétáik alkalmával toscanai városokat kerestek fel, természetesen Velence és Ravenna megismerése is szerepelt a programjukban.

– MR –