Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - A „hitetlenek” se ebédeljenek a ramadán alatt?

e-világ

A „hitetlenek” se ebédeljenek a ramadán alatt?

Megtiltaná az arab országok muzulmán vallású lakosságának többsége a nem muszlimoknak, hogy ételt vagy italt vegyenek magukhoz nyilvános helyen a böjti hónapban.

A dubaji Maktub Research közvélemény- kutató intézet hatezer fõs mintán végzett felmérése szerint a térségben élõ muszlimok hatvankét százaléka tiltáspárti, vagyis egyetért azzal az állítással, hogy a környezetükben élõ nem muzulmánoknak (például a keresztényeknek) meg kellene tiltani, hogy nyilvános helyen egyenek vagy igyanak ramadán idején napközben.

A közel-keleti muzulmánok ötvenkét százaléka azt is szeretné, ha a böjti idõszakban nappal nem is nyitnának ki a vendéglõk és a kávéházak. Ez több országban – például Kuvaitban és Szaúd- Arábiában – így is van, máshol – Jordániában például – pedig a szállodai éttermek felmentést kapnak. Marokkóban, Libanonban és Egyiptomban sok hely egész nap nyitva van, de alkoholt ramadán idején nemigen szolgálnak fel.

A muzulmán országok többségében idén szeptember elsején kezdõdött a böjti hónap. A mintegy 1,3 milliárd hívõ ilyenkor napközben nem étkezhet, csak napnyugta után napkeltéig. Kivételt képeznek a várandós asszonyok, a betegek, a gyerekek és akik éppen úton vannak.

MTI