Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Hol lakik Isten?

evél&levél

Hol lakik Isten?

Tisztelt Szerkesztõség! Sajnos csak megkésve reagálok Szeverényi tisztelendõ úr Hol lakik Isten? címû írására (EvÉlet, 2008. augusztus 31.). Ha még így is tudják hasznosítani, az jó. Egyébként szíveskedjenek eljuttatni Szeverényi tisztelendõ úrhoz.

A feltett kérdésre adott válasszal teljes mértékben egyetértek. A templomban egymás mögötti padokban elhelyezkedõ hívekkel kapcsolatban azonban más a véleményem. Az istentisztelet alatt a hívek ne egymást nézzék (ezzel még nem látják meg a másikban élõ Krisztust), hanem csak az igére, az imádságokra, az énekekre, az igehirdetésre figyeljenek! Ha újonnan épül templom, jó lehet a mozgatható ülõhelyek alkalmazása, elõsegítendõ az istentiszteleten kívüli hitmélyítõ alkalmak tartását (bibliaóra, ifjúsági foglalkozás és így tovább).

A lelkész oltártérben való liturgikus forgásáról is más a véleményem. A gyülekezet felé fordulása az Isten szavának közlését, az oltár felé fordulása a gyülekezet Istenhez szóló szavát jelképezi. Ezt megszoktuk, nem zavaró.

A többcélú termekre a leírtak szerint valóban szükség van. Erõs vár a mi Istenünk! Tisztelettel:

Légrádi György (Pécs)