Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 39 - Kommentár nélkül

evél&levél

Kommentár nélkül

Kedves Szerkesztõk!

A megalapozott és tudatosan megélt keresztény hit embere bátran néz körül az õt körülvevõ világban, és nem tart a más vallásokkal való értekezéstõl sem. Ugyanakkor mindennek megvan a maga helye és ideje. Furcsállom, hogy az Evangélikus Élet szeptember 21-i száma helyt adott a Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban és a Sztúpát avatnak Palócföldön címû hírnek. Ezeket a híreket az MTI tudósításaként idézi evangélikus hetilapunk.

A nem keresztény vallások egyre inkább teret nyernek Európában, eközben a kereszténységen belül is akadnak a Szentírás zsinórmértékétõl eltérõ tanítások és gyakorlatok. Erre érzékeny rugalmassággal és ha kell, önkritikától sem visszariadva szükséges reagálnunk. Azt azonban nem tartom helyesnek, hogy a gyakran anyagtorlódással küzdõ Evangélikus Élet e – hozzánk máshonnan is elérõ – híreket közli.

Ha e hírekhez rövid biblikus kommentár kapcsolódna, akkor lenne igazán helyük és értelmük újságunkban. A keresztény hit bátorságából fakadó nyitottság egyik oldala a megértés szándéka egyetértési kötelezettség nélkül, másik és nélkülözhetetlen oldala viszont a hitünkbõl fakadó látás felvázolása. E kettõ együtt értékes és építõ. Ez a második lépcsõ esetünkben hiányzik, így a két híradás akár az egyházon belüli és más vallások felé való ökumenikus nyitottságunk bizonygatásaként is értékelhetõ. Utóbbi pedig egyre nagyobb teret kap hivatalos teológiai szinten és a „népi kegyességben” egyaránt az „egy az Isten, mindegy, melyik vallás módján imádjuk” gondolatában.

Kovács László lelkész (Dunakeszi)