Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 40 - Szokolay-õsbemutató

Kultúrkörök

Szokolay-õsbemutató

Szokolay Sándor Október végi tiszta lángok címû – Nagy Gáspár versciklusára írt – új mûvét október 10-én, pénteken 19.30- kor mutatják be a Nemzeti Filharmonikusok Budapesten, a Mûvészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével. Az õsbemutatóról Fenyvesi Félix Lajos kérdezte a Kossuth-díjas zeneszerzõt.

– Egy évvel ezelõtt, október 6-án éjjel fejeztem be a munkámat. Kinyomtatták, anyagot készítettek belõle, az elõadók jó fél évig tanulták. Kettõs karra komponáltam; ebben Johann Sebastian Bachot, legnagyobb ihletõmet hívtam segítségül, mivelhogy kettõs karai a legközösségibb erõt hordozzák magukban, s az istenit és az emberit. Bennem a hit és a honszerelem próbált Bachból meríteni – nem stílusjegyeiben, hanem prédikációs üzenetében!

A bemutatón elsõként Bartók Bélának a Zene húros hangszerekre, ütõkre és cselesztára címû mûve hangzik föl. Beülnek a zenekarba olyan kitûnõ magyar mûvészek, mint Perényi Miklós, legnagyobb csellistánk vagy Kelemen Barnabás és felesége, Kokas Katalin. Öröm az is, hogy Balázs fiam játssza a zongoraszólót. Szünet után következik hetvenperces rekviemem Kocsis Zoltán vezényletével. Ez nekem azért nagy dolog, mert úgy érzem, nem akarom befejezni az életmûvemet. Ameddig élek, tán írok is…

Minden nap ajándék. Az élet végességére jó figyelni, mert senkit nem felejtenek itt. Nem illik a világot rendezetlenül itt hagyni. Egyre jobban érzem, hogy mindent fölülrõl kapunk. Istennel nem lehet alkudozni, s az életében minden ember rengeteg kegyelmi idõt kap. Ezen a premieren úgy szeretnék jelen lenni, hogy kicsit boldog legyek attól, amit megálmodtam.