Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 40 - Tíz perc szoli

Keresztutak

Tíz perc szoli

„Az én Afganisztánom” • A MÖSZ vándorkiállításának megnyitója

FOTÓ: PETRI GÁBOR
Provokatív címet adott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) annak a vándorkiállításnak, amellyel elsõsorban a fiatalok figyelmét kívánják felhívni a nemzetközi szolidaritás fontosságára. Ez esetben nem a ma még oly divatos barnítógép, a szolárium rövidítése a „szoli”, hanem a szolidaritásé. A szemléletformálás céljából létrehozott vándorkiállítás budapesti megnyitóját szeptember 27-én rendezték meg a Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében.

A 10 perc szoli címû kiállítás témáját interaktív installációk, exkluzív álló- és mozgóképek dolgozzák fel. Az anyag a segélyszervezet munkatársainak saját fotói mellett afganisztáni diákok mindennapjait bemutató képek segítségével hozza közel a látogatóhoz a rendkívül nehéz anyagi helyzetben élõ kortársak örömeit és problémáit. A vándorkiállítás fõ célja, hogy a fejlõdõ országoknak a híradók megvágott, szerkesztett képein túli valóságát is bemutassa, rámutatva a nemzetközi humanitárius és fejlesztési munka – a szolidaritás – elodázhatatlan szükségességére. E gyûjtemény érdekessége, hogy a felvételeket nem nyugatról érkezett fotóriporterek, hanem a segélyszervezet által épített iskolák afgán diákjai készítették „Az én Afganisztánom” témában.

A vándorkiállítást Lehel László evangélikus lelkész, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója nyitotta meg, összefoglalva a vele kapcsolatos tudnivalókat. A gazdag anyagot felölelõ, informatív kiállítás a Formáld te is a világot! elnevezésû szemléletformáló programsorozat része, amely európai uniós támogatással jöhetett létre.

Lehel László kitért arra is, hogy a nagyszabású nemzetközi vándortárlat pályázati támogatás segítségével a közeljövõben mintegy ötven magyar és finn középiskolába jut el – hazánkban húsz középfokú oktatási intézményben nyílik meg –, valamint afganisztáni iskolákban is megtekinthetõ lesz egy nemzetközi középiskolai „roadshow” keretében.

Prõhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelõje, a MÖSZ felügyelõbizottsági tagja, volt nagykövet megnyitóbeszédében a határon belüli és kívüli szolidaritásról, valamint a fejlõdõ országok segélyezésének politikai-gazdasági összefüggéseirõl s az ezzel kapcsolatos szemléletváltás idõszerûségének fontosságáról szólt. Kijelentette: mi nem tudjuk felfogni, átérezni a szegénységtõl sújtott országok jövedelmi, iskolázottsági viszonyaiból fakadó élethelyzeteket. Külön kiemelte, hogy Magyarországnak az Európai Unió többi államához hasonlóan komoly felelõssége van abban, hogy történnek-e pozitív változások a fejlõdõ világban. Minden olyan kezdeményezést, amely célul tûzi ki a szolidaritás tudatosságának növelését, korszakos jelentõségûnek nevezett.

Vesa Häkkinen finn projektkoordinátor és témaszakértõ a képviseletében az oktatás elsõrendû jelentõségét emelte ki. Rámutatott, hogy a fejlõdõ országok számára csak az iskolázottság növelése lehet a kiút a szegénységbõl, majd kitért arra, hogy mennyire fontos a szolidaritásra nevelés, a szemléletformálás a középiskolás korosztály körében, illetve szólt ennek módszereirõl is.

A sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényen zenés folklórmûsorral léptek fel a segélyszervezet által támogatott afgán fiatalok. Az elsõként Budapesten megnyíló és ezzel útjára induló vándorkiállítást ünnepélyes formában Prõhle Gergely országos felügyelõ nyitotta meg.

A kiállítás anyagának részleteibe a megnyitó rendezvény végén Gáncs Kristóf, a MÖSZ programkoordinátora avatta be az érdeklõdõket.

P. G.