Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 41 - Kinek épül a ház?

Egyházunk egy-két hete

Kinek épül a ház?

Gyülekezeti házat szenteltek fel Kölesden

Az egykori kitelepítésektõl sújtott tolnai vidéken különösen nagy ritkaságnak számít, hogy egy szerény anyagi erõforrásokkal rendelkezõ kistérségi gyülekezet a saját erejébõl legyen képes sokmilliós beruházásokat végrehajtani. Ez a „kuriózum” jelentõsen növelte annak az ünnepnek az értékét, amelyet október 5-én rendeztek Kölesden a kis tolnai egyházközség új gyülekezeti házának kialakítása és felújítása alkalmából. A hálaadó istentisztelet igehirdetési és épületszentelési szolgálatát Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke végezte.

A hajdan sokkal tehetõsebb Kölesdi Evangélikus Egyházközség jelentõs mértékû kárpótlásra volt jogosult; az ebbõl származó bevétel tette lehetõvé, hogy a régóta üresen álló egykori parókiaépület nagyobbik szárnyát felújítsák és átalakítsák gyülekezeti házzá. A gyülekezeti teremnek és lelkészi hivatalnak is helyet adó épület másik szárnyában egy új parókia kialakítását vette tervbe a gyülekezet vezetõsége.

A munkálatok 2007 õszén kezdõdtek, és 2008 nyarán fejezõdtek be. Az egyházközség a saját erõforrásain kívül csak egyházmegyei támogatást vett igénybe: a Tolna-Baranyai Egyházmegye kétmillió forinttal járult hozzá a tetõszerkezet felújításához. A munkálatok összköltsége huszonnyolcmillió forintot tett ki.

A hálaadó istentisztelet liturgiai szolgálatát Szabó Vilmos Béla, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperese és Szabó Pál kölesdi lelkész végezte.

Préd 11,4–5 alapján mondott igehirdetésében Gáncs Péter püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a hálaadást nem szabad összekeverni a sikerpropagandával. Az ünnepi pillanatokban fel kell tudnunk tenni akár ünneprontónak tûnõ, õszinte kérdéseket is: Kinek épül a ház? Lesz-e gyülekezet, amely megtölti élettel? Van-e értelme komoly anyagi forrásokat áldozni beruházásokra olyan helyeken, ahol tudatos falurombolást tapasztalunk, pusztuló településeket, leépülõ közösségeket találunk? A statisztikai adatok katasztrofális helyzetet mutatnak Kölesden is, amely egykor virágzó mezõváros volt.

Csakhogy a keresztények a statisztikai adatokon és a környezõ világban zajló folyamatokon kívül másra is figyelnek, egy felülrõl megnyíló forrásra, amely a jövõbe vetett hit és reménység alapját jelenti a számukra – mutatott rá az egyházkerület püspöke.

Az istentiszteletet követõ ünnepi közgyûlésen Szabó Pál helyi lelkész számolt be a felújítási munkálatokról. A Déli Egyházkerület nevében Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelõ köszöntötte az ünneplõ gyülekezet, az egyházmegye részérõl pedig Andorka Árpád egyházmegyei felügyelõ mondta el üdvözlõ szavait a templomi közösségnek.

Az ünnepi alkalom templomi része után került sor a gyülekezeti ház udvarán az épület felszentelésére, amelynek keretében Gáncs Péter ünnepélyesen átnyújtotta az épület kulcsait a gyülekezet lelkészének.

P. G.