Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - A legyõzhetetlen ige ünnepe

Egyházunk egy-két hete

A legyõzhetetlen ige ünnepe

A SZERZŐ FELVÉTELE
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának döntése alapján ebben az évben október 26-án Pécsett, a baptista templomban rendezték meg az országos reformációi emlék-istentiszteletet. Nyolc egyház képviselõi, a helyi gyülekezetek lelkészei, lelkipásztorai vettek részt a bensõséges hangulatú alkalmon, amelyen a baptista és az evangélikus gyülekezet kórusa, valamint a Pécsi Református Kollégium vegyes kara is közremûködött Gyõri Kornél, Lovászné Balázs Magdolna és dr. Hoppál Péter vezényletével. A Biblia évében, Biblia-vasárnapon Isten igéje került a középpontba.

Hat részben tizenkét bibliai szakasz lett felidézve, így amikor Ittzés János evangélikus elnök-püspök igehirdetésére került sor, õ már csak egy felolvasott igére hivatkozott: „Az Isten igéje viszont nincs megbilincselve.” (2Tim 2,9) Bár lehetünk rabságban, mint Pál, az Ige legyõzhetetlenné vált, mert a feltámadott Jézus Krisztusban testté lett. Az egyház feladata pedig az errõl szóló tanúságtétel.

Bizonyságtételében Csernák István metodista szuperintendens arról beszélt, hogy a Biblia elemzõ tanulmányozása során hogyan találta meg a maga számára a lényeget Jn 3,16-ban.

Varga László református püspökhelyettes közbenjáró imádsága után dr. Mészáros Kálmán baptista egyházelnök kötötte össze az ige ünneplését az úrvacsora ünneplésével. 1Kor 11,27–32 alapján arról beszélt, hogy a reformáció – többek között – a szentségek helyes kiszolgáltatásához vezetett vissza.

Az úrvacsoraosztás után az istentisztelet a jelen lévõ egyházi vezetõk áldásmondásával és a Himnusz eléneklésével zárult.

Dr. Sramó András