Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - És lõn Kõszegdoroszlón templomszentelés!

Egyházunk egy-két hete

És lõn Kõszegdoroszlón templomszentelés!

Az új gyülekezeti ház szentelése
„Kõszegdoroszlón is lesz egyszer templomszentelés!” – ezzel a kijelentéssel vigasztalta az elmúlt években Sztrókay Attila, a Nemescsó– Meszlen–Acsád–Kõszegdoroszlói Társult Evangélikus Egyházközség világi vezetõje – egyben a Vasi Egyházmegye felügyelõje – a kõszegdoroszlóiakat, miközben a társgyülekezet többi részében sorra újultak meg az épületek. „Jövendölése” valóra vált. Az örömteli eseményre október 25-én, szombaton délután került sor a határ menti településen; ekkor szentelhették fel megszépült templomukat, felújított orgonájukat és új gyülekezeti házukat.

Az igehirdetési, valamint orgona- és templomszentelési szolgálatra Ittzés János püspököt kérték fel. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetõje Jn 20,30–31 alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta: azért renoválunk egyházi épületeket, hogy sokakat elérjen az ott megszólaló evangélium. Ezért kapott erõt a kõszegdoroszlói gyülekezet is, hogy megújítsa templomát. A felszentelt orgonát az ünnepi alkalmon Wagner Szilárd harkai lelkész, egyházzenész szólaltatta meg.

Az istentiszteletet követõ közgyûlést Kutschi István kõszegdoroszlói felügyelõ vezette. Szavaiból kitûnt, hogy a korábban gyakori lelkészváltások után a most közöttük szolgáló lelkész házaspár – Kalincsák Balázs és felesége – segítségével értek egy nyolc éve kezdõdött folyamat végére. Visszatekintésében elmondta, hogy 2000 nyarán hoztak határozatot a templom tetõszerkezetének cseréjérõl, s ezután majdnem minden esztendõben felújítottak valamit. A nyílászárók cseréje, a belsõ felújítás, a padok és az életveszélyessé vált karzat renoválása után végezetül a templom külsõ tatarozása következett. Ezzel párhuzamosan – Vincze Csaba szombathelyi építészmérnök elgondolásai alapján – az új gyülekezeti ház építésének tervei is körvonalazódtak, 2007 júniusában pedig az orgona felújításáról is határozatot hoztak. A renoválás „alapanyagát” – felajánlásból – a székesfehérvári templom korábban lebontott orgonája adta.

A tizennyolcmillió forintos beruházáshoz az országos egyház és az egyházmegye nyújtott segítséget, ezenfelül a gyülekezet és a testvéregyházak tagjai mintegy hét-nyolcmillió forintot kitevõ társadalmi munkával járultak hozzá a munkálatokhoz.

A közgyûlés után az ünneplõk átvonultak a gyülekezeti házhoz. Rostáné Piri Magda esperes asszony felszentelte az épületet, majd az egybegyûltek szeretetvendégség keretében azonnal birtokba is vették.

Menyes Gyula