Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - A jövõ alapkõletétele Zajzonban

Egyházunk egy-két hete

A jövõ alapkõletétele Zajzonban

Ünnepi istentiszteletet tartottak múlt vasárnap a felújított zajzoni evangélikus templomban. „Ahol templomot építenek, templomot újítanak fel, ott a jövõnek ígérete szólal meg” – mondta igehirdetésében a Romániai Evangélikus- Lutheránus Egyház püspöke. Adorjáni Dezsõ Zoltán az ép gyökerû fa példájára hívta fel a figyelmet: „Ha a gyökér ép, akkor egészséges a törzs és a lomb, és ép gyümölcsöt terem. Ahol sérült, ott nem terem gyümölcs” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy „a hit gyökérkérdése életünknek”.

Az ünnepségen jelen volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is. Markó Béla emlékeztetett rá: olyan idõket éltünk meg, amikor mindent megtettek, hogy a templomok üresek legyenek, hogy összeomoljon legerõsebb intézményünk, az egyház. „Ma tele vannak az erdélyi templomok padsorai, újjáépítettük azt, amit leromboltak az ellenünk cselekedõk. Újjá kell építeni Erdélyt, és ezt csak összefogással lehet!” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Rab Gyula zajzoni lelkész köszönetet mondott mindazoknak, „akiket az Úr küldött támaszként”, akik az 1799- ben közadakozásból épült barcasági templom felújításában segítettek. Köszönetet mondott többek között Markó Béla RMDSZ-elnöknek, Kovács Attila Brassó megyei tanácsi alelnöknek, Kiss Józsefnek, Tatrang polgármesterének, nem utolsósorban pedig azoknak a kis jövedelmû helybélieknek és tatrangiaknak, akik adakoztak a templom javára.

Az ünnepi istentiszteletet Bartha Judit tanárnõ diákjainak – ízes hétfalusi csángó dialektusban elõadott – mûsora zárta.

Ambrus Attila