Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - „Koromgyár” (Románia)

Kultúrkörök

„Koromgyár” (Románia)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005 decemberében nyilvánította az idei esztendõt a Föld bolygó nemzetközi évévé. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott; a hazai rendezvénysorozat fõvédnöke Sólyom László köztársasági elnök lett.

A Föld-év célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy az emberiség kénytelen szembesülni bolygónk végességével, és megmutatni, hogy a földtudományok segítségével biztonságosabb, egészségesebb és gazdagabb társadalmat lehet létrehozni.

A célirányos kutatások, illetve a tudomány-népszerûsítõ és ismeretterjesztõ programok középpontjában tíz, az emberiség jövõje szempontjából meghatározó jelentõségû téma áll. Ezek: a Föld legjelentõsebb ivóvíztartalékát képezõ felszín alatti vizek; a társadalmakat fenyegetõ természeti veszélyek; az egészséges környezet fenntartása; az éghajlat jelenkori és a földtörténeti múltban zajlott változásai; a természeti erõforrásokkal, nyersanyagokkal való tudatos gazdálkodás; az óriásvárosok mûködésének megalapozása; a Föld mélyének kutatása, belsõ szerkezetének megértése; a Föld felszínének kétharmadát borító óceánok kutatása; a talajok fenntartható hasznosítása; a Föld és az élet, a bioszféra védelme.