Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - Püspöki látogatás Alsószeliben

Keresztutak

Püspöki látogatás Alsószeliben

A Szlovákiai Evangélikus Egyház Pozsonyi Egyházmegyéjében található Alsószeli gyülekezete idén a templom felszentelésének százharmincadik évfordulóját ünnepli. Ebbõl az alkalomból október 4-én Miloš Klátik egyetemes püspök volt a gyülekezet vendége és ünnepi igehirdetõje, október 19-én pedig Ittzés János magyarországi evangélikus elnökpüspök szolgált igehirdetéssel Boris Mišina pozsonyi esperessel közösen, magyar és szlovák nyelven.

A szolgálattevõk egyházuk nevében köszöntötték egymást és a gyülekezetet. Ittzés János igehirdetésében Isten terveinek biztos megvalósulásáról szólt, míg Mišina esperes a krisztusi értékrendre épülõ életre hívta fel a figyelmet.

A gyülekezet ezután a templom elõtt álló – közadakozásból felújított – elsõ világháborús emlékmû elé vonult, ahol Seres Lajos polgármester és Nagy Olivér gyülekezeti lelkész mondott ünnepi beszédet. Az aktuálpolitikától mentes eseményt a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közmûvelõdési Szövetség (Csemadok) helyi alapszervezete dalkörének fellépése, valamint szavalatok tették meghitté. A koszorúzással zárult megemlékezés ideje alatt az alsószeli hagyományõrzõ csoport, a „Zele törzs” tagjai álltak díszõrséget (képünkön).

N. O.