Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - Protestáns kulturális est – tizenötödször

Egyházunk egy-két hete

Protestáns kulturális est – tizenötödször

Bényi Ildikó és Asbóth József – háttérben a Baptista Központi Énekkar és Kamarazenekar
A jubileumi, tizenötödik protestáns kulturális estet rendezték meg október 19-én, vasárnap. Az Október a reformáció hónapja elnevezésû rendezvénysorozat kiemelt programjának idén is a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont.

Az ünnepi elõadás megtartására az evangélikus dr. Csermely Pétert kérték fel a szervezõk. A Semmelweis Egyetem biokémikus- professzora az elfogadás fontosságáról és az elfogadásra való képtelenség veszélyeirõl osztotta meg gondolatait a résztvevõkkel. „Az el nem fogadás a reformáció egyik központi eleme volt. Létszükséglet, hogy mindig legyen valaki, aki nemet mond a pillanatnyi helyzetre. Újítókból azonban csak kevés lehet, különben szétesik, darabjaira hullik a rendszer!” – figyelmeztetett. „Ha nem tanuljuk meg tisztelni az értékeket, az acsarkodáshoz vezet. Egymás elfogadásával viszont lavinaszerûen terjedhet a szeretet.”

A Biblia évében mi másról is szólt volna köszöntõjében D. Szebik Imre, ha nem a Szentírásról: „A mûvész, ha igazán értékeset akar alkotni, a Bibliából merít ihletet. Hitünk egyedüli forrása a könyvek könyve. Lehet, hogy mi, keresztények mégis egyedül ezt az egy könyvet nem olvassuk?” – „provokálta” a nézõtéren ülõket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Bibliatársulat Alapítvány elnöke. „Pedig a keresztény élet is alkotás – vont párhuzamot a nyugalmazott evangélikus püspök –, és belsõ ihletettséget a Szentírásból kaphatunk hozzá.”

Az ünnepi beszédnek és a köszöntésnek hagyományosan színvonalas zenei, illetve prózai, lírai vagy drámai mûsorszámok adnak keretet. Az est nyitányaként ezúttal a Bolyki Brothers adott koncertet. A négy fivér – László, András, Balázs és György (képünkön balról jobbra) – alkotta énekegyüttes az a cappella mûfaj egyik legismertebb hazai – és világszinten is számon tartott – képviselõje. A testvérek többek között a 23. zsoltár saját feldolgozásával varázsolták el a közönséget.

A tavaly fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplõ Baptista Központi Énekkar és Kamarazenekar – Oláh Gábor vezényletével – Händel Messiás címû oratóriumának harmadik részét adta elõ.

A gála utolsó fellépõjének az est házigazdái – Bényi Ildikó, a Magyar Televízió és Asbóth József, a Duna Televízió mûsorvezetõje – Balázsfalvi Balázst konferálták fel. A Pápai Református Kollégium Tatai Gimnáziumának diákja egy-egy Áprily Lajos- és Reményik Sándor-verset tolmácsolt meggyõzõ tehetséggel.

V. J.