Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - Wittenbergiek Békéscsabán

Egyházunk egy-két hete

Wittenbergiek Békéscsabán

Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a csabai kolbászfesztivál apropóján a németországi Wittenbergbõl érkezett delegáció Békéscsabára október 24-én.

Luther városa és a viharsaroki megyeszékhely között kilenc évvel ezelõtt jött létre testvérvárosi megállapodás; azóta számos német és magyar kulturális, egyházi és civil szervezet alakított ki kapcsolatot egymással. Éppen néhány hete például a wittenbergi fiatalokból álló zenekart békéscsabai karmester vezényelte Magyarországon, a békéscsabai evangélikus gyülekezet pedig kiránduló konfirmandusokat fogadott a reformáció városából.

A dr. Volkmar Kunze polgármester által vezetett küldöttség megtekintette az igen jó hangulatú, több mint négyszáz csapat részvételével rendezett kolbásztöltõ versenyt, és a fesztiválprogramok mellett megismerkedtek Békéscsaba számos nevezetességével. Az evangélikus Nagytemplomot Kondor Péter esperes mutatta be a vendégeknek, majd a Kistemplom erkélyérõl is megtekintették a békéscsabai panorámát.

Volkmar Kunze elmondta, hogy városukban nemcsak a reformáció ünnepéhez kapcsolódva emlékeznek meg a reformátorról, hanem többnapos kosztümös fesztivált szerveznek minden júniusban Luther Márton és Bóra Katalin esküvõjére emlékezve.

A wittenbergi delegáció csípõs csabai kolbásszal megrakott autóval hagyta el a várost a kétnapos látogatás után. Jövõre a tervek szerint csabaiak utaznak Németországba, ahol kulturális programokkal ünneplik a testvérvárosi szerzõdés aláírásának tizedik jubileumát.

– eljécsé –