Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - www.evangelikus.hu

e-világ

www.evangelikus.hu

Sajtótájékoztató keretében mutatták be október 27-én a Magyarországi Evangélikus Egyház – reformáció jegyében megújult – internetes portálját, amely a www.evangelikus.hu webcímen érhetõ el. Az Északi Egyházkerület püspöki hivatalában tartott eseményen Bolla Zsuzsanna, a portál szerkesztõje ismertette a projektet, Bogdányi Gábornak, az Evangélikus Internet Munkacsoport vezetõjének segítségével.

A megjelenteket elsõként Novotny Zoltán, egyházunk sajtóbizottságának elnöke köszöntötte, majd dr. Fabiny Tamás, a médiamunkáért felelõs püspök tartott bevezetõt. Rámutatott: ahogyan egyházalapítónk, Luther Márton korának „médiaszemélyiségeként” kihasználta a nyilvánosság adta lehetõségeket, úgy korunk egyházának is minél szélesebb körben kell élnie a mai médiában elérhetõ eszközökkel. Az illetékes grémiumok vezetõi ezért is tartották fontosnak, hogy a 2002-ben elindult lutheránus portál idén megújuljon.

A portál történetérõl szólva Bogdányi Gábor elmondta, hogy a hat évvel ezelõtti indulásnál az volt az internet munkacsoport elsõdleges célja, hogy az evangélikus gyülekezetek, egyházi szervezetek számára létrehozzanak egy ingyenesen hozzáférhetõ felületet. Ennek köszönhetõen az egyházi intézmények jelentõs részének van honlapja, melyek a központi portálról is elérhetõk. Külön öröm – mondta –, hogy a lelkész és újságíró végzettségû Bolla Zsuzsanna személyében ezentúl a portálnak a tartalomért felelõs szerkesztõje is lesz.

Átvéve a szót Bolla Zsuzsanna bemutatta a megújult portált. Egyik fõ erényeként emelte ki a naponta frissülõ híranyagot. Emellett több új lehetõséggel is kibõvült a www.evangelikus.hu. Az eddig is olvasható egyházi híreken kívül lapszemle, a közvéleményt foglalkoztató világi témákra reagáló publicisztikák, teológiai kérdésekkel foglalkozó írások, ökumenikus hírek, ifjúságnak és ifjúságról szóló anyagok, kulturális hírek és – nem csak evangélikusokkal készített – interjúk is színesítik a portált.

Kísérleti jelleggel elindult az on-line lelkigondozás is, lelkészek, lelkigondozói végzettségû szakemberek várják a segítségüket kérõk jelentkezését.

A felhasználók minden cikkhez hozzászólhatnak, és nem maradhat ki az interaktív lehetõségek közül az internetes naplóírás sem: „Írjunk közösen blogot!” – szól a felhívás.

A portál továbbra is átjárható, így szabadon el lehet jutni az evangélikus egyház szervezeteinek és intézményeinek honlapjaira, látható az eseménytár, hozzáférhetõ az on-line hittan, a digitális formátumú énekeskönyv – hogy csak néhány példát említsünk. Az újdonságként bevezetett könyv- és filmajánló mellett képtár is az érdeklõdõk rendelkezésére áll.

B. Zs.