Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 46 - Katedráról szószékre

Egyházunk egy-két hete

Katedráról szószékre

Lelkésziktatás Nyíregyházán

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet oktatója volt dr. Kovács László Attila, mielõtt megválasztották a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség – Labossa Péter távozásával megüresedett – lelkészi állásába. Sztankó Gyöngyi, a Hajdú- Szabolcsi Egyházmegye esperese november 8-án iktatta õt hivatalába, illetve áldotta meg feleségét, Kovács Erzsébetet, aki ezután a Nyíregyházi Evangélikus Általános Iskola iskolalelkészi tisztét tölti be.

Az ünnepi istentiszteleten a Szentháromság ünnepe utáni utolsó elõttit megelõzõ vasárnap, ítélet vasárnapján dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét 1Pt 5,7 alapján. A gyülekezet és a lelkipásztor kapcsolatát úgy határozta meg, hogy közöttük „leomlanak a falak”. Ez esetben országok között is omlottak, hiszen a lelkész házaspár Erdélybõl érkezett az anyaországba. (A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház között 2008. április 17- én született megállapodás értelmében erdélyi lelkészek is mehetnek szolgálni Magyarországra, illetve anyaországiak is kaphatnak gyülekezetet Erdélyben.)

Az újonnan beiktatott lelkipásztor, Kovács László Attila Hétfaluban született 1958-ban. Középfokú tanulmányai után 1977-ben a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetbe nyert felvételt. D. Szedressy Pál püspök avatta lelkésszé 1982-ben a hosszúfalu-fûrészmezei evangélikus gyülekezet templomában, majd segédlelkészként az aradi gyülekezetben kezdte meg szolgálatát. Késõbb püspöki titkár lett. 1986-tól mint oktató visszatért egykori iskolájába, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetbe. 1998 és 2002 között rektorként irányította az intézményt.

Sztankó Gyöngyi esperes az istentiszteleten áldással indította útjára az újonnan beiktatott lelkipásztor feleségét, Kovács Erzsébetet, akit Fabiny Tamás püspök a Nyíregyházi Evangélikus Általános Iskolába küldött ki iskolalelkészi szolgálatra.

Kovács Erzsébet 1991-ben fejezte be tanulmányait a kolozsvári protestáns teológián; õt is D. Szedressy Pál püspök avatta lelkésszé. Dániai, németországi és angliai ösztöndíjas évek után Mózes Árpád püspök mellett püspöki titkárként, majd egyházkerületi tanácsosként dolgozott. Két gyermek – Kristóf és László – édesanyja.

Az újonnan beiktatott lelkész folytatni kívánja a Kolozsváron megkezdett teológiai munkát, hiszen feleségével együtt az erdélyi értelmiség körében is aktív szerepet, missziót vállalt. Ennek jegyében Kovács László Attila óraadó tanárként kéthetente visszajár majd tanítani Kolozsvárra. Ez nemcsak a diákok, hanem a családi kötõdések miatt is fontos számára.

Az elsõ hónapok legfõbb tennivalói között a helyi gyülekezet szervezetének megismerését és a saját körzet feltérképezését említette a frissen iktatott lelkipásztor. Jövõbeli tervei között szerepel a gyülekezeti kórus újraindítása és orgonahangversenyek szervezése – ennek Nyíregyházán nagy hagyományai voltak.

Az ünnepi istentisztelet közgyûléssel zárult. A új szolgálatba induló lelkész házaspárt a református és a görög katolikus lelkipásztorok köszöntötték, majd Mózes Árpád nyugalmazott püspök, a kolozsvári teológia diákjaiból és oktatóiból álló népes küldöttség, Kocsisné Sárossy Emõke, a Nyíregyházi Evangélikus Általános Iskola igazgatója, valamint Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere üdvözölte õket.

Czöndör István