Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 46 - Presbiteri hétvége a Biblia évében

Egyházunk egy-két hete

Presbiteri hétvége a Biblia évében

Meghallod-e, megérted-e, teszed-e, szólod-e az igét? – e négy kérdéssel szólították meg a gyülekezetekben szolgálatukat fontosnak tartó laikus tisztségviselõket az EKE (Evangélikusok Közössége az Evangéliumért) idei találkozóján, amelyet a reformátorunk születés- és névnapja elõtti hétvégén tartottak a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban. A Szentírás évében különösen idõszerûek e kérdések, hiszen az egyetemes papság elvét valló egyházakban nem csak az anyagi ügyek tartoznak a presbiterek feladatkörébe.

Az elsõ kérdésre Gyõri Gábor, a Pesti Egyházmegye esperese kereste a választ. A kezdet ez: „Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” (1Sám 3,9) Beszámolt a gyülekezetében kísérleti jelleggel bevezetett, úgynevezett „párbeszéd-prédikációkról”. Ezeknek az a lényegük, hogy az istentiszteleteken a résztvevõk azonnali kérdéseket is feltehetnek az igehirdetéssel kapcsolatosan.

Ezt a gondolatot folytatta Széll Bulcsú kispesti lelkész, aki szerint a katona fegyver nélkül, a hívõ ember pedig Biblia nélkül mit sem ér. Ám az ige megértéséhez szorgalomra, kitartásra és odaszánásra van szükség. „A teljes Írás Istentõl ihletett, és hasznos a tanításra”, s bölccsé tehet az üdvösségre (2Tim 3,16)! Az elõadást követõ megbeszélés során élénk párbeszéd alakult ki a jelenlévõk bibliaolvasási gyakorlatáról.

A fórumbeszélgetésen is gyakorlati kérdések kerültek terítékre. A presbiter feddhetetlen vagy „csak” rendezett életvitelû legyen? Labossa Péter érdi lelkész vitaindítójában hangsúlyozta, hogy Isten igéje változást munkál életünkben. Ezért „legyetek az igének cselekvõi, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat” (Jak 1,22)! Egyfajta válaszként felsorolt húsz pontot arról, hogy az ige fényében ma kit tekinthetünk rendezett életvitelû szolgálattevõnek.

Az utolsó kérdésre Göllner Pál zuglói felügyelõ válaszolt: a meghallott és megértett üzenetet tovább kell adni, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idõ a szólásra. Sréter Ferenc szavait idézve a közösséghez való tartozás fontosságára helyezte a hangsúlyt.

A keresztény élet állandó harc, de számunkra ma van a kegyelem ideje, és „most van az üdvösség napja” (2Kor 6,2) – összegezte e hétvége üzenetét Pintér Tibor Gyõzõ, a program összeállítója.

Zárásként a mintegy harminc presbiter a helyi gyülekezettel együtt vettek részt ítélet vasárnapján az istentiszteleten, amelyen Kézdy Péter piliscsabai lelkész bátorításként a kezünket megfogó Úr Jézust hirdette.

G. A.