Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 48 - A szolidaritásról értekeztek

Egyházunk egy-két hete

A szolidaritásról értekeztek

Északi kerületi közgyûlés

Az Északi Egyházkerület november 21-én tartotta õszi közgyûlését a budahegyvidéki evangélikus gyülekezet templomában. A tanácskozás központi témája a szolidaritás és az Evangélikus Szolidaritási Alap volt, melyrõl ifj. Zászkaliczky Pál, az alap elnöke tartott beszámolót. Az ügy fontosságára való tekintettel minden egyházkerületi lelkész és felügyelõ meghívást kapott az ülésre, melyen nagy számban részt is vettek, hogy megvitassák a kérdést.

A nyitóáhítatot dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség nemrégiben beiktatott lelkésze tartotta Jak 5,9 alapján. A tanácskozás elején dr. Fabiny Tamás püspök jelentése – melyben a környezetünkben tapasztalható válság különféle formáiról szólt – mintegy elõkészítette a szolidaritási alapról készülõ beszélgetést. Megállapította, hogy „nem csupán pénzügyi vagy gazdasági, hanem fõképp bizalmi válságról van szó”. Legalább az egyházban törekedni kell a bizalom helyreállítására – kifelé és befelé egyaránt.

Benczúr László egyházkerületi felügyelõ a számok tükrében mutatott rá arra, hogy az eddig alkalmazott döntéshozatali rendszer változtatásra szorul. Jelentésébõl kiderült, hogy az egyházkerületben minden negyedik evangélikus olyan településen él, ahol a lutheránusok száma nem haladja meg a harminc fõt, továbbá hogy a népszámlálás adatai szerint százezer evangélikus él az egyházkerület területén, de csak hatvannégyezret tartanak nyilván. Fel kell tennünk a kérdést: hol van a maradék harminchatezer? A jelentéseket a közgyûlés írásban kézhez kapta és egyhangúlag elfogadta.

Tekintettel arra, hogy a jelölõbizottság elõzetesen nem tartott ülést, a közgyûlés úgy döntött, hogy a megüresedett posztokra késõbb választja meg az új tisztségviselõket.

Ifj. Zászkaliczky Pál elõterjesztette az Evangélikus Szolidaritási Alapról szóló 2007. évi IV. törvényt, melyrõl a közgyûlésre meghívott gyülekezetek lelkészei és felügyelõi együtt gondolkodtak.

Czöndör István